Menu
Eten en drinken

No Waste Dinner; verspil geen voedsel!

Topkoks gaan op maandag 18 april koken met voedsel dat -omdat het niet helemaal mooi is -niet in de winkel ligt. Het diner is voor genodigden uit de bedrijven en instellingen die meewerken om voedselverspilling tegen te gaan. Veel voedsel dat niet helemaal voldoet wordt verwerkt tot bijvoorbeeld compost of veevoer, maar kan heel goed door ons gegeten worden.

Topkoks steunen hiermee het initiatief van overheid en bedrijfsleven om voedselverspilling tegen te gaan. Het No Waste Dinner is de aftrap van Het No Waste Network, een landelijk uit te rollen initiatief, waarbij overheid en bedrijfsleven de handen ineen slaan om voedselverspilling tegen te gaan. Kennis, kunde, en vaardigheden worden gedeeld om uiteindelijk te komen tot 20% minder voedselverspilling in 2015. Centraal staat daarbij: denken in mogelijkheden, kansen benutten, ideeën verder brengen en inspireren. Aan het No Waste Network koppelt de organisatie een Award vast.

Met het opzetten van het No Waste Network wil het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie dat bedrijven en de overheid gaan samenwerken en van elkaar leren als het gaat om de het tegengaan van voedselverspilling. Hierbij valt te denken aan maatregelen uit de vleesindustrie die de fruitindustrie kan overnemen, aan slimmere samenwerking tussen producent en transporteur of aan kleine innovaties die binnen een branche enorm kunnen worden opgeschaald. Met het No Waste Network wil het Ministerie de ontmoetingen en samenwerking tussen bedrijven faciliteren en aanjagen. De No Waste Award wordt dit najaar uitgereikt en beloont de meest innovatieve samenwerking.

Tijdens het diner zullen Jort Kelder en Alain Caron de vertegenwoordigers van bedrijfsleven en overheid inspireren om nieuwe oplossingen te bedenken voor voedsel dat geproduceerd is voor menselijke consumptie maar om een of andere reden anders wordt gebruikt.

Toonaangevende chefkoks
Het No Waste Dinner wordt geheel bereid uit reststromen door toonaangevende chefkoks Jonathan Karpathios, Nick Bril, Niven Kunz en Rudolph van Veen. Bij reststromen gaat het om voedsel dat de schappen van de supermarkt om tal van redenen niet haalt. Omdat groente en fruit wordt doorgedraaid, machines niet optimaal zijn afgesteld, voedsel bij transport niet goed wordt gekoeld of in te grote verpakkingen wordt verkocht aan de consument. Of voedsel dat niet het juiste formaat heeft, bijvoorbeeld een misvormde komkommer, te grote of te kleine aardbeien. Gemiddeld wordt er jaarlijks door het bedrijfsleven en consument voor meer dan 4 miljard euro aan voedsel verspild.

Jonathan Karpathios; Chef-kok en eigenaar van het biologische restaurant Vork & Mes in Hoofddorp en kok van het programma Shake It, een kookprogramma voor kinderen op Nickelodeon.
Nick Bril; rechterhand van Sergio Herman, de driesterren chef en eigenaar van Oud Sluis, nu nummer 29 in de lijst van ‘Beste Restaurants van de Wereld 2010’.
Niven Kunz: heeft al vier jaar een Michelinster en is met zijn 29 jaar nog steeds de jongste sterrenchef van Nederland. Gault Millau riep hem uit tot ‘Belofte van het jaar 2011’. Zijn restaurant Niven bevind zich in Rijswijk.
Rudolph van Veen: is een meester kok en meester patissier, vooral bekend geworden door het televisieprogramma Life & Cooking. Hij begon voor zichzelf met het televisieprogramma Food & Fit, werkt mee aan Life4You van RTL4 en bereidde de desserts voor de Oscar uitreiking.