Menu
Eten en drinken

Website maakt uniek kookboek mogelijk

Sinds vorige week kunnen vrienden, familie en collega’s samen een uniek kookboek maken. Via Vriendenkookboek.nl kunnen zij eenvoudig hun recepten, foto’s en anekdotes delen om zo iemand te verrassen met een echt kookboek. De nieuwe website neemt veel geregel uit handen.

Voor het kleine broertje dat gaat studeren, het stel dat gaat trouwen of de collega die een nieuw uitdaging aangaat. Vaak grijpen we dit soort momenten aan om iets creatiefs en persoonlijks in elkaar te knutselen. Hierbij biedt de website Vriendenkookboek.nl een handje. Uniek is dat een groep samen één uniek kookboek maakt voor die vriendin die gaat emigreren of die oom die met pensioen gaat. Door recepten, herinneringen en smakelijke verhalen te bundelen en die te illustreren met eigen foto’s ontstaat een persoonlijk kookboek. Zodra iedereen iets heeft aangeleverd staat dit kookboek binnen vijf werkdagentussen de kookboeken van Jamie Oliver en Nigella Lawson.

Hoe werkt het?
De website neemt werk uit handen. De initiatiefnemer van het cadeau kiest uit één van de standaardsjablonen en nodigt zijn vrienden uit. Dat kan eventueel direct via zijn Gmail-, Yahoo- of Hotmailaccount. De website verstuurt vervolgens alle uitnodigingen. Vervolgens kunnen alle vriendenkoks hun recepten, persoonlijk stukjes en foto’s toevoegen. Iedereen die er aan mee werkt kan ook zien hoe het kookboek vordert. De website verstuurt automatisch reminders aan mensen die nog niets hebben aangeleverd. Voor dit alles hoeft geen zware software gedownload te worden. Alles gebeurt online.

Printing on demand
Het Vriendenkookboek kan al vanaf één exemplaar besteld worden. Het boek krijgt in elk geval een harde kaft, wordt ingenaaid en gebonden met een handig leeslint. Een vriendenkookboek telt tussen de 24 tot 100 pagina’s. Ook een linnen kaft behoort tot de mogelijkheden. Er is al een vriendenkookboek vanaf € 34,95. De website biedt ook de mogelijkheid om een ‘leeg’ boek als cadeau aan te bieden voor die (hobby)kok die graag zijn of haar persoonlijke kookboek wil maken.

Meer mogelijkheden
Oprichter van VriendenKookBoek is hobbykok en fotograaf Willem den Heeten (1970). Den Heeten: “Het idee is ontstaan door twee hobby’s samen te voegen. Fotografie en lekker eten. Voordat we met Vriendenkookboek startte, was het nog niet mogelijk om online met verschillende mensen een kookboek te maken. Iedereen moest apart een pagina opmaken en doorsturen. Vriendenkookboek is ook anders dan bijvoorbeeld cookyourbook.nl omdat je daar alleen maar een keuze kunt maken uit standaard recepten. Vriendenkookboek biedt veel meer mogelijkheden; het wordt echt het meest persoonlijke cadeau van 2011.” Den Heeten benadrukt dat zijn project work in progress is. “Iedere dagleren we weer bij van reacties van gebruikers. We nodigen dan ook iedereen uit om aan te geven wat er nog beter kan.”

Kookgekken
Het VriendenKookBoek team bestaat louter uit kookgekken. Willem den Heeten heeft VriendenKookBoek© uitgewerkt met specialisten. Designbureau Sporecreation leverderde het design. Web@work heeft het idee vertaald naar een intelligente website. En BDSCHP Communicatieadvies heeft de teksten geschreven.