Menu
Cafés en discotheken / Eten en drinken

Horecaondernemers en medewerkers schenken verantwoord

In de horeca komen bezoekers voor een gezellige ontmoeting die vaak samen gaat met een hapje en drankje. Koninklijke Horeca Nederland ondersteunt de campagne “Geen 16?, Geen druppel!” en biedt horecaondernemers een online training aan. Als pilot is in Brabant samengewerkt met het SRE-project “Laat je niet flessen”, met als resultaat dat vandaag in 17 Brabantse gemeenten al de eerste muurschildjes worden opgehangen door burgemeesters en wethouders. In Eindhoven was burgermeester van Gijzel aanwezig bij het ophangen van het eerste muurschildje bij café Thomas aan het Stratumseind. Directeur Lodewijk van der Grinten reikte daar ook de eerste certificaten uit aan horecapersoneel die met goed gevolg de online training Verantwoord Alcohol Schenken hebben gedaan.

“Als lokale gastheer staat de horeca voor een gezellige en veilige ontmoetingsplek voor jong en oud. Daarbij hoort verantwoord schenken van alcohol, zo is en blijft het gezellig voor iedereen!”, aldus directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland. Het muurschild wordt aangeboden samen met de E-learningcursus Verantwoord Alcohol Schenken. KHN stelt vanaf vandaag de nieuwe E-learning module ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ ter beschikking aan zowel leden als niet-leden van Koninklijke Horeca Nederland. Leden ontvangen een korting op deze online cursus. Deze online cursus van KHN geeft horecaondernemers de mogelijkheid om ook hun personeel nog beter op te leiden in een verantwoorde verstrekking van alcohol.

Pilot in Zuidoost Brabant mooi eerste resultaat
Vandaag hebben 27 horecazaken in 17 gemeenten een nieuw muurschild opgehangen. Er zijn 600 muurschildjes en 1000 gratis E-learningscursussen ‘Verantwoord Alcohol Schenken’ beschikbaar voor horecaondernemers in deze regio. Ook voor horecaondernemers die geen lid zijn KHN. Mevrouw Thijs-Rademakers, portefeuillehouder Zorg en welzijn van het SRE, overhandigde vandaag het eerste muurschild aan de heer Zoontjes, bestuurder van de Vereniging Horeca Stratumseind. Mevr. Thijs-Rademakers: “Met het muurschild laten horeca-eigenaren zien dat zij op het gebied van alcoholverstrekking hun verantwoordelijkheid nemen. Dit is een mooi resultaat dat behaald is door een goede samenwerking met Koninklijke Horeca Nederland.” Met het ophangen van dit muurschild laat de horeca zien dat zij verantwoord alcohol schenken.

Waarom een muurschild?
Het muurschild voor alcoholverstrekkers is ontwikkeld om de horecaondernemers een middel aan te bieden dat aangeeft dat ze de doelstellingen van het project ondersteunen. Het gaat hierbij dus zowel om ‘Geen 16, geen druppel’ als ‘Wij schenken niet door aan dronken gasten’. Daarnaast spreekt de horeca met dit schild de intentie uit om zich in te zetten voor het verbeteren van de nalevingcijfers van de wettelijke leeftijden qua alcoholverstrekking. In het najaar van 2011 wordt er weer een nalevingonderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek wordt de naleving van de leeftijdsgrenzen onderzocht in de horeca, supermarkten en sportkantines.

Bron: Horecaondernemers en medewerkers schenken verantwoord, Khn.nl 11 november 2010