Menu
Nieuws

Franse Meesterkok opent nieuwe culinaire hotspot in de Noordwijkse duinen

Franse haute couture aan de Hollandse kust. Op maandagavond 8 november opende de Franse Meesterkok Jean Jacques Menanteau op feestelijke wijze de deuren van zijn restaurant/hotel Villa de Duinen in Noordwijk aan Zee. Een eeuwenoud, sympathiek pand gelegen in de duinen dat afgelopen zomer een totale interieur make-over heeft ondergaan.

Al meer dan 100 jaar is de witte villa in de duinen van Noordwijk aan Zee een begrip in Noordwijk en omstreken. Wat ooit dienst deed als familiehotel, is in de zomer van 2010 omgetoverd tot een culinaire hotspot die een bijzondere sfeer van grand allure met respect voor historie uitstraalt. Jean Jacques Menanteau maakte van het oude landgoed de ideale plek voor culinaire fijnproevers en logees die opzoek zijn naar ruimte en rust.

Erkend Meesterkok
Jean Jacques Menanteau is een bekende naam binnen de culinaire wereld. In 2001 werd de Fransman benoemd tot SVH Meesterkok van Hotel L’Europe in Amsterdam en in datzelfde jaar werd hij door de prestigieuze Association Cuisinier de France benoemd tot Maître Cuisinier de France. Hiermee is hij de enige Franse Meesterkok in Nederland. In de villa wordt gekookt vanuit de Franse keuken met een knipoog naar de rest van de wereld. In alle gerechten staan drie dingen centraal: het seizoen, de natuur en de omgeving. ‘De natuur bepaalt de kaart en we gaan zo veel mogelijk koken met producten uit de regio. Natuurlijk is het improviseren als je met seizoensgebonden producten moet werken, maar ik zie koken als een abstracte kunst en ik word gelukkig als onze gasten hiervan genieten’, aldus Menanteau.

Ingetogen klasse
Menanteau’s passie voor de natuur is ook doorgevoerd in het interieur. Bronxz Decorators en NOORT Interieur uit Katwijk kregen gezamenlijk de opdracht om zowel het restaurant als de elf luxe hotelkamers en de twee vergaderruimtes te voorzien van een totale make-over. ‘Jean Jacques wilde de grande allure terug halen naar deze prachtige locatie. Een warm en behaaglijk interieur waar ook de elementen van strand en zee in terug te vinden zijn’, vertelt NOORT interieur-eigenaar Nico van Duijn. ‘We hebben zoveel mogelijk met natuurlijke materialen gewerkt, van het hout, de verfsoort tot en met het beddengoed. Dat is heel ver doorgevoerd. Alles is veranderd, het is niet méér geworden, maar misschien juist wel minder. Met ingetogen klasse, dat is wat ons voor ogen stond.’

Alles is te koop
In Villa de Duinen kan de bezoeker zijn geld niet enkel uitgeven aan een comfortabele slaapplaats of een culinair hoogstandje. Alle onderdelen uit het interieur van Villa de Duinen zijn namelijk te koop. Van het bed in de hotelkamer tot aan de stoelen in het restaurant. Bijzondere eyecatchers zijn o.a. een druivenrank uit één stuk hout gesneden die te vinden is in het restaurant en diverse antieke schilderijen en kroonluchters. ‘De gast staat centraal bij ons en dat gaat zo ver dat alles te koop is. Op deze manier blijft de inrichting van Villa de Duinen tevens dynamisch en word je, net als met het eten, continue verrast’, legt Jean Jacques uit.