Menu
Nieuws

Subway® Valkenburg en Start Foundation samen in sociaal ondernemen

Henny van Veen opent tweede vestiging in Zuid-Limburg

Met de opening op 20 januari a.s. van haar tweede sandwichrestaurant in Zuid-Limburg laat onderneemster Henny van Veen zien dat commercieel én sociaal ondernemen prima samengaan.

De beide Subway®-vestigingen die Henny (53) drijft – in Landgraaf en Valkenburg – bieden vooral veel werkgelegenheid aan mensen met een beperking. Er werken in totaal zo’n vijftien personen, van wie bijna de helft met een arbeidshandicap. Henny zelf ontworstelde zich enkele jaren terug aan de WAO, waarin ze tien jaar geleden na een auto-ongeluk terechtkwam. Maatschappelijk investeerder Start Foundation is onder de indruk van Henny’s aanpak en investeerde € 15.000,- om de tweede vestiging mogelijk te maken.

Gestructureerde werkwijze
De tot in elk detail doordachte formule van Subway®, met wereldwijd meer dan 35.800 restaurants is de keten groter dan McDonald’s, leent zich goed voor een succesvolle re-integratie. Het afbakken en bereiden van de verse broodjes, opruimen, afrekenen; elke stap van het proces is secuur vastgelegd. Met name mensen die behoefte hebben aan structuur in hun werk, hebben daar veel baat bij.

Mensen centraal
Tweeënhalf jaar geleden opende Henny haar eerste franchise-Subway®-vestiging in Landgraaf. Op zoek naar personeel schakelde ze o.a. de gemeente in, plus de praktijkschool in Heerlen. Gelet op haar eigen ervaringen, is het voor Henny vanzelfsprekend extra haar best te doen voor mensen die het wat moeilijker hebben op de arbeidsmarkt. Wilskracht en motivatie vindt ze vele malen belangrijker dan leeftijd of diploma’s. En wie door omstandigheden maar een beperkt aantal uren per dag kan werken, stuit hier niet op onbegrip: ‘‘Dan passen we de planning dáárop aan, en niet andersom.’’

Gezonde exploitatie
Investeren in deze doelgroep maakt de exploitatie niet extreem duurder. Het leerproces kost weliswaar wat meer tijd en aandacht, maar dat betaalt zich later terug. ‘‘Onze medewerkers zijn zeer loyaal. In tegenstelling tot veel hoger opgeleiden, die snel uitgekeken raken op dit werk en dan verder willen. Bovendien hebben we in onze zaken een mooie mix aan personeel, want we hebben ook studenten die op afroep werken. Klanten waarderen die variatie zeer.’’

Verdere groei
De vestiging in Landgraaf telt 85 m2 en boekt keurig gespreid over het jaar positieve resultaten. De vestiging in Valkenburg is met 105 m2 een slagje groter. Door lokale evenementen en de toeristenstroom zullen de omzet en de hoeveelheid werk hier wat meer schommeling vertonen. ‘‘Maar doordat beide zaken exact hetzelfde zijn ingericht, kunnen we de medewerkers makkelijk tussen de vestigingen uitwisselen.’’ Als het aan Henny ligt, is Valkenburg niet het einde van de groei. Op termijn wil ze nog meer Subway®-vestigingen openen in het zuiden van Limburg.

Over Start Foundation
Start Foundation is een maatschappelijk investeerder die streeft naar een arbeidsmarkt waarop voor iedereen plaats is. De organisatie ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die ervoor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Het gaat daarbij om groepen mensen die niet makkelijk een baan vinden, zoals voortijdige schoolverlaters, mensen met een handicap, vluchtelingen, mensen met een strafblad en ex-psychiatrisch patiënten. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Eerder investeerde zij onder meer in Jamie Oliver’s Restaurant Fifteen in Amsterdam, Solliciteren op de golfbaan en CAP100 van Lucille Werner. Bestuurders zijn onder meer Jetta Klijnsma en Anton Westerlaken, oud-bestuurders zijn onder meer Wim Kok en Bert de Vries. Kijk voor meer informatie over Start Foundation en haar investeringen op www.startfoundation.nl.

Over SUBWAY®
SUBWAY® is wereldwijd marktleider in de quickservicebranche. Het eerste restaurant startte in 1965 in Bridgeport, Connecticut (Verenigde Staten). De eerste SUBWAY®-franchise opende in 1974. Ruim 36 jaar later is het bedrijf, met 35.812 restaurants in 98 landen, de grootste en meest succesvolle quickserviceformule ter wereld. Het doel is in 2015 de 300ste Nederlandse vestiging te openen.
_______________________________________________________________