Menu
Eten en drinken / Restaurant

Lekker 2011 – Druk aan de top met Oud Sluis op 1

Restaurant Oud Sluis in Sluis blijft volgens restaurantgids Lekker het Beste Restaurant van Nederland. In het bijzijn van de top van de Nederlandse gastronomie werd vandaag de nieuwe editie van dé restaurantgids feestelijk gepresenteerd aan boord van De Rotterdam. Het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn.

Nummer 1 van de nationale Top-100 blijft ook dit jaar ongewijzigd met Oud Sluis. Verder vinden talloze verschuivingen aan de top van de Nederlandse gastronomie plaats. Meer dan ooit is dringen aan de top. Interscaldes in Kruiningen schuift dit jaar omhoog naar de 2de plaats en voor het eerst in de geschiedenis heeft Lekker niet één maar twee restaurants op nummer 3 staan. De Librije in Zwolle deelt deze plaats met De Leest in Vaassen. Met als gevolg dat er geen nummer 4 in deze editie van de restaurantgids staat.

Opvallende verschuivingen
De nieuwe namen en verschuivingen in de Top-10 laten zien dat het blijft bruisen in de culinaire wereld. En het niveau was weer buitengewoon hoog.
Dit jaar telt de Top-10 twee nieuwe namen: restaurant Ivy in Rotterdam komt binnen op 7 en restaurant Boreas in Heeze neemt de 10de plaats in. De twee namen die uit de felbegeerde lijst verdwijnen zijn Cordial in Oss en Da Vinci in Maasbracht. Andere opvallende verschuivingen binnen de Top-10: De Zwethheul in Schipluiden stijgt van 7 naar 6 en De Bokkedoorns van 10 naar 9.

Lef
In Lekker 2011 staan 6 nieuwe namen in de Top-100. Waarvan een aantal een nieuwe generatie van jonge mensen vertegenwoordigt die juist nu hun nek uitsteekt, lef toont en een eigen restaurant aandurft. Zoals De Groene Lantaarn in Zuidwolde die de gids binnen stormt op 43 en Lastage in Amsterdam op 100.

56 (!) nieuwe restaurants
In totaal staan er 56 nieuwe namen in Lekker. Zoals bijvoorbeeld restaurant Red Chilli in Nieuwe Niedorp, restaurant Jan Zilt Zalig Zeeuws in Goes en restaurant Moskou in Deventer. Dit grote aantal nieuwkomers betekent ook dat er flink wat namen zijn verdwenen. Het gaat daarbij zowel om restaurants die het afgelopen jaar failliet zijn gegaan als restaurants die de selectiecriteria van Lekker niet hebben doorstaan.

Zestig aandachtspunten
Waren de 70 rapporteurs ook dit jaar heel kritisch? Ja. Want kwaliteit en gastvrijheid blijven onverminderd belangrijk. Juist in lastige tijden. De gast verlangt meer dan ooit waar voor zijn geld. Lekker-rapporteurs vellen een streng maar uiterst deskundig oordeel. Dat doen zij op basis van zestig aandachtspunten. Zoals de opbouw van de menukaart, kwaliteit van gerechten en producten, presentatie, gastvrijheid, wijnbehandeling en wijnadviezen. Maar ook op ontvangst, brood, water, koffie, friandises, interieur, reserveringen en serviesgoed is gelet.

Extra Lekker
In editie 33 van Lekker draait het natuurlijk om de beste 500 restaurants van Nederland. Maar er is veel meer. Ondanks de crisis wordt er meer dan ooit geïnnoveerd, gecreëerd en met gulle gebaren inhoud gegeven aan gastvrijheid. Naast aandacht voor duurzaamheid in de Nederlandse restaurantwereld, signaleert Lekker een groeiende interesse in groenten bijvoorbeeld, juist bij de topkoks. Verder zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van koffie, thee en wijn.
Lees ook de openhartige, soms aangrijpende interviews met de 20 beste chefs van Nederland over hun hoogte- en dieptepunten van afgelopen jaar.

Lekker onderweg
Alle 500 beste restaurants bij de hand met de Lekker-app. Met de stijgers, dalers, foto’s, citaten van winnende chef’s, recensies, toegankelijke zoekfunctie en navigatie. De Lekker-app is vanaf begin december te koop voor € 4,99 (of misschien eerder, check de App Store).