Menu
Restaurant

Het sfeervol inrichten van je restaurant

Om je eigen restaurant een goede kans van slagen te geven is het belangrijk om na te denken over de inrichting. Een sfeervolle inrichting geeft net wat meer beleving en kan de gast positief beïnvloeden. Een goed doordacht interieur helpt je om je te onderscheiden van andere restaurants en concurrenten.

Het interieur van je restaurant is simpel gezegd de binnenkant van het pand. Denk daarbij aan de aankleding van het restaurant waaronder verschillende soorten behang, vloerplan, de akoestiek, keuze van het licht, faciliteiten in het restaurant waaronder de toiletgroepen, de muziek keuze en de uitstraling van het personeel. Het is belangrijk om te bepalen welk interieur goed bij jouw restaurant past. Bepaal het restaurantconcept en de doelgroep en stem daarop het interieur af.

Moodboard

Ga ter inspiratie op bezoek bij andere restaurants om te zien van voor welke ontwerpen zij hebben gekozen. Praat met je concurrenten over hoe zij het proces hebben ervaren en hoe bij hen het plan tot design en uitvoering is verlopen. Je kunt dan ook gerust vragen wie het interieur heeft ontworpen, of zij dit hebben uitbesteed of zelf hebben ontwerpen en wat zij als voor- en nadelen hebben ervaren.

Als je eenmaal ideeën hebt opgedaan bij de concurrent is het handig om een moodboard te ontwerpen. Hier visualiseer je je ideeën en zo kun je zien of de ideeën die je hebt in je hoofd ook echt bij elkaar passen. Hoe wil je dat jouw gasten zich voelen in jouw restaurant? Door middel van dit te projecteren op een moodboard zie je vele duidelijk worden en kun je beginnen met het inrichten van het interieur.

Houd hierbij rekening met de vijf zintuigen: zien, horen, ruiken, proeven en aanraken. Deze zintuigen moeten geprikkeld worden bij de gast.