Menu
Restaurant

Tijd voor de volgende stap? – Hoe begin je je eigen restaurant

Heb je altijd in de horeca gewerkt? Of is het juist tijd om een carrière switch te maken? Dan is het starten van een eigen restaurant wellicht de juiste keuze voor jou! Zeker nu wanneer het onduidelijk is of banen behouden kunnen blijven. Het initiatief in eigen hand nemen is dan goed en geeft wellicht je wellicht ook een grotere drive om het project te laten slagen. Het is wel belangrijk om je te beseffen dat er meer bij komt kijken dan alleen het huren of kopen van een locatie. Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waar je aan moet denken bij het starten van een eigen restaurant.

Financiering van je bedrijf:

Wanneer je gaat starten met een bedrijf komen er natuurlijk behoorlijk wat kosten op de hoek kijken. De huur of het aankopen van een bedrijfspand, zorgen voor passend meubilair, de inrichting van een keuken, servies, glaswerk en zo nog honderden zaken die je moet hebben alvorens je kunt starten. Dit zorgt dus voor een behoorlijke investering. Geld dat je vaak niet zo op de plank hebt liggen om te investeren. Het zijn dan ook verschillende financieringsmogelijkheden om aan het benodigde bedrag te komen. Je kunt hierbij denken aan:

  • Particuliere investeerders
  • Bankfinanciering
  • Familie of bekenden
  • Crowdfunding

Wanneer je kiest voor een bankfinanciering of andere geld lening is het natuurlijk belangrijk om dit onder de beste voorwaarden te doen. Check op een vergelijkingssite wat voor jou de beste keuze is. Let wel dat u het geld leent bij een geregistreerde geldverstrekker, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.

Begin niet te groot:

Een tweede punt dat belangrijk is om over na te denken is de grote van je restaurant. De verleiding is groot om gelijk met een grote zaak te starten, maar vaak is het beter om eerst wat kleinschaliger te beginnen. Dit kost in ieder geval minder geld en het is ook vaak voor 1 of 2 mensen draaiende te houden. Wanneer je gelijk een grote zaak begin waar bijvoorbeeld 100 – 150 gasten kunnen komen eten dan moet je hier ook gelijk het juiste personeel voor aannemen. Het is beter om eerst ervaring op te doen en te starten met een kleiner team. Wanneer dit een succes is kun je altijd nog de stap maken naar een grotere zaak of een tweede zaak.

Het concept van je restaurant:

Zorg dat je een mooi en afgebakend concept bedenkt voor je restaurant. Maak een keuze in welke keuken je wilt gaan serveren. Is dit de Franse keuken of bijvoorbeeld Spaanse Tapas? Welk concept je kiest maakt niet zo veel uit. Als je er maar voor zorgt dat je het concept duidelijk communiceert en dat je keuzes durft te maken. Het is onbegonnen werk om met een kaart te starten waar meer dan 30 gerechten opstaan. De bezoeker komt vaak voor kwaliteit en iet voor kwantiteit. Wanneer je dit vooraf goed hebt uitgewerkt dan levert dit later geen stress op.

Dus investeer tijd in het plan vooraf en natuurlijk in het opzetten van het restaurant! Veel succes en natuurlijk plezier.