Menu
Eten en drinken / Nieuws

De asperge regeert Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak

Het aspergeseizoen is officieel begonnen en prompt schijnt de zon over de eindeloze Noord-Limburgse aspergevelden. Het Witte Goud in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013 schittert je tegemoet waar de prille oogst zorgvuldig uit de bedden wordt ‘bevrijd’. Aspergesteken is een hele kunst.
Van april tot 24 juni is de aspergeoogst in Noord-Limburg beeldbepalend. Talrijke gespecialiseerde seizoenswerkers buigen zich op het land over dit precieze werkje. Het nodigt uit om mee te doen. Niets geeft meer voldoening dan je eigen maaltje asperges steken en opeten. Zeker na een actieve wandel- of fietsdag. Voor aanstekelijke aspergetips en trips kijk op regiovandesmaak.nl en liefdevoorlimburg.nl.
Roem, genot en gezondheid
De asperge is het bekendste streekproduct van Noord-Limburg. De Koningin der Groente geniet internationale roem als het Witte Goud en Parel van het Land en de Fransen noemen de blanke asperge Points d’amour! Een asperge heeft een heerlijke smaak en beschikt over geneeskrachtige eigenschappen tegen heel wat kwaaltjes. En ze helpen om af te slanken! Geen wonder dat zoveel liefhebbers zich enthousiast storten op de activiteiten in het aspergeseizoen.
Zelf steken en eten 
Motor achter tal van activiteiten in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak is het AspergeGilde Peel en Maas. Verschillende aspergetelers verwelkomen passanten op hun bedrijf voor een rondleiding en restaurants bieden bezoekers de mogelijkheid het zelf gestoken maaltje te nuttigen. Zo wordt een dagje uit in deze wandel- en fietsregio met een zelfverdiende aspergelunch of -diner smakelijk afgesloten. In Tienray is Mts Martens van Disseldorp gevestigd, een familiebedrijf dat zich al drie generaties bezighoudt met de teelt tot en met de verkoop van de Koningin der Groente aan particulieren en bedrijven. Dit bedrijf helpt de natuur een handje door ook asperges in verwarmde kassen te telen. Daardoor kan de oogst eerder beginnen – wat dit seizoen goed uitkomt.
Aspergearrangementen
De ware aspergeliefhebber brengt natuurlijk een meerdaags bezoek aan de regio en wil proeven, eten, drinken en slapen. Er is volop keuze uit allerlei arrangementen, zoals van De Streekerij in Arcen, Culinair Educatiecentrum Limburg in Neer, Hostellerie De Maasduinen in Velden, of Restaurant de Beejekurf in Venray. Voor wie alles over asperges wil weten is een bezoek aan het aspergemuseum De Locht een aanrader. Wil je meebeleven hoe de streekbewoners omgaan met hun eigen Parel van het Land, bezoek dan op Hemelvaartsdag, 9 mei, de befaamde Asperge(s)hopdag in Panningen of de Aspergemarkt in Arcen.
Maar wellicht de beste manier om Noord-Limburg en Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak te ontdekken is de AspergeFietsVierdaagse. Vier dagen fietsen, van 28 – 31 mei, door het mooie Maasduinengebied. Langs kilometers aspergevelden, door bossen en pittoreske dorpjes zoals het rozendorp Lottum, over heidepaden en langs de oevers van de Maas. Er zijn prachtige routes van 40 en 60 kilometer.
Meer informatie: www.regiovandesmaak.nl
Na het lezen van deze informatie trek gekregen in een culinair uitje? Ga voor informatie en advies naar Enjoy.nl