Menu
Nieuws

4 tips voor betere hygiëne in de keuken en het restaurant

Hygiëne is de eerste stap in het succes van een restaurant. Als je dit niet op orde hebt zul je niet alleen problemen krijgen met de NVWA, maar zullen je gasten ook een slechte indruk van je restaurant krijgen.

Schoonmaakmiddelen
Zorg voor kwalitatief goede schoonmaakmiddelen. Het is belangrijk dat je veer verscheidenheid hierin hebt. Voor iedere situatie is middel beschikbaar. Zo is een ontvettend schoonmaakmiddel geschikt voor het schoonmaken rondom  een friteuse en is een ontsmettend schoonmaakmiddel beter geschikt voor de plekken waar het eten bereid wordt. Ook is het belangrijk om het aangezicht van het restaurant hygiënisch te houden, hierop word je immers beoordeeld door gasten. Zorg voor een schoonmaakmiddel dat de ramen goed streepvrij schoonmaakt en een middel dat (niet te sterk) lekker ruikt voor het schoonmaken van tafels en de vloer. Als deze schoonmaakmiddelen zijn te verkrijgen bij Diversey.

Kleding
Niks is viezer dan het vinden van een haar in je eten. Goede kleding kan dit scenario voorkomen. Een muts zorgt ervoor dat de haren van keukenpersoneel niet terechtkomt in het eten van de gasten. Maar mutsen zijn niet de enige kledingstukken die de hygiëne bevorderen; ook schorten en handschoenen zijn belangrijk voor een goede hygiëne. Ook het dragen van uniforme kleding geeft de gast een positief beeld van de hygiëne binnen een restaurant. Engelbert-Strauss biedt deze bedrijfskleding aan.

Training
Alleen de juiste materialen zijn niet genoeg; er moet ook nog op een juiste manier mee omgegaan worden. Het voordeel aan een bedrijf als Diversey is dat zij naast hun schoonmaakmiddelen ook trainingen geven hoe hier het beste mee omgegaan kan worden. Het is van belang dat iedere medewerker regelmatig een training krijgt in hygiëne. Zorg dat de kennis van deze trainingen niet vervaagd door regelmatig te peilen onder medewerkers.

Neem de tijd
Schoonmaken zou in een restaurant (naast koken) de belangrijkste activiteit moeten zijn. Doe het dan ook niet af en toe tussendoor, maar neem er de tijd voor. Natuurlijk moet er snel gewerkt worden in de horeca, maar zorg dat alle beschikbare tijd efficiënt besteed wordt aan schoonmaken. Zorg ook dat na sluitingstijd ruim de tijd wordt genomen voor het schoonmaken van het gehele restaurant.