Menu
Nieuws / Restaurant

ZZP’er in de horeca: 5 tips

Werk je al jaren in de horeca, heb je je sporen verdiend, en is het tijd om eindelijk eens zelfstandig aan de slag te gaan? Dan staat er een spannende, uitdagende toekomst op je te wachten. Maar zoals bijna alle ZZP’ers je zullen vertellen; het is de uitdaging meer dan waard. Toch is het werk als ZZP’er in de horeca net een ander verhaal dan wanneer je voor een baas aan de slag gaat. Met deze tips ben je goed voorbereidt.

1. Verzekeringen voor ZZP’ers

Begin natuurlijk met jezelf goed te verzekeren. Er zijn speciale ZZP verzekeringen die je precies bieden wat jij nodig hebt in deze ietwat onzeker tak van sport. Van een verzekering voor het verlies van inkomen tot de arbeidsongeschiktheid: het is er allemaal én speciaal voor de ZZP’er. Kies je voor een pakketverzekering, dan krijg je in veel gevallen nog korting ook. Een eigen verzekering is ontzettend belangrijk, gezien er geen werkgever is die jouw verzekeringen voor je regelt. Pak het dus goed aan!

2. Bepaal je uurtarief

Doe wat onderzoek naar de normale en acceptabele uurtarieven in de horeca. Vergelijk jouw gewenste uurtarief met het uurtarief van anderen die bij jouw functieprofiel pakken. Heb je meerdere jaren ervaring, of specifieke trainingen en cursussen gevolgd die relevant zijn voor een mogelijke werkgever? Dan kun je dit ook terug laten komen in je uurtarief: het uurtarief van een ervaren ZZP’er is natuurlijk hoger dan dat van een beginnende horecamedewerker.

3. Werk aan je C.V.

Je C.V. is de basis waarop een werkgever zal beslissen of hij je wel of niet aan zal nemen. Zorg dat je C.V. er professioneel uitziet, en uitgebreid is. Alle relevante werkervaring waar de potentiële werkgever iets aan kan hebben, moet op je C.V. terug te vinden zijn. Maak eventueel gebruik van een ietwat creatief format om ervoor te zorgen dat je tussen alle andere C.V.’s uitspringt.

4. Breid je netwerk uit

Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans op werk. Zorg dat je de (lokale) horeca ondernemers en/of hun medewerkers kent. Maak jezelf zichtbaar op netwerkborrels of horeca evenementen zoals de Horecava.

5. Verdiep je in contractvormen

Er zijn verschillende contractvormen wanneer het gaat om ZZP werk in de horeca. Doe vooraf dus ook goed onderzoek naar de verschillende contractvormen, en overleg altijd met een werkgever welke vorm het best bij deze klus past.