Menu
Nieuws

Waarom horecaschoenen belangrijk zijn voor uw veiligheid binnen de horeca

Een ongeluk zit in een klein hoekje. En dat is ook echt zo! Gemiddeld zijn er per jaar zo’n 200.000 personen betrokken bij een bedrijfsongeval. Ongeveer 60 keer per jaar heeft dit ongeval helaas een dodelijke afloop.

Dit bewijst maar weer eens hoe belangrijk het is de veiligheidsregels in acht te nemen om zo de kans op een bedrijfsongeval zo klein mogelijk te maken. Wij hebben een aantal regels voor u op een rijtje gezet.

Dragen en tillen:
Zorg gat u tilt met rechte rug. Ga goed door uw knieën tijdens tillen/bukken en til vanuit de benen. Zorg dat u uw rug recht houdt bij het dragen. Gezondheidsklachten ontstaan vaak o.g.v. een verkeerde draag/til techniek.

Kleding:
Zorg dat u de juiste kleding voor uw werkzaamheden draagt. Dit in verband met de kledingsvoorschriften van het bedrijf als wel ter voorkoming van eventuele schade aan eigen kleding, maar ook ter voorkoming van verwondingen.

Schoeisel:
Zorg voor goede schoenen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Horeca Schoenen. Deze zijn geschikt voor gladde en vettige ondergrond, waardoor de kans op uitglijden verkleind wordt. Ook beschikken de schoenen vaak over een stalen neus, waardoor ze beschermend zijn bij vallende producten.

Geluid:
Wanneer u in een omgeving werkt waar geluid (bijv. muziek) een hoog aantal decibellen bereikt, dan raden wij u aan om uzelf hiertegen te beschermen. Er zijn tegenwoordig oordopjes die u goed beschermen tegen geluidshinder maar u niet belemmeren tijdens u werkzaamheden.

Ogen:
Indien u werkzaamheden verricht waarbij een risico bestaat dat u splinters, vloeistoffen of wat dan ook in uw ogen kunt krijgen, draag dan altijd een beschermende bril.

Veiligheid in de keuken: Let op een rechte houding. Afhankelijk van de aard van je werkzaamheden, dient u alle instructies goed op te volgen. Zeker met betrekking tot het gebruik van keukenmachines. Zorg dat u deze hanteert met de nodige voorzichtigheid. Laat de snijmachine noot met het mes open staan (draai na gebruik de messtand terug op nul> en zet de snijmachine uit! Uiteraard moet u ook goed letten op het hanteren van de messen, deze zijn vaak erg scherp.

Vraag bij gebruik van deze kokmessen om uitleg m.b.t. de snijdtechnieken aan de (chef)kok. In verband met het feit dat deze scherpe messen kunnen
vallen, is het tevens aan te bevelen om hiervoor schoenen/klompen met stalen neuzen te dragen.

Ren niet in de keuken i.v.m. het gevaar van uitglijden. Houdt er rekening mee dat u keukendoek bij de hand hebt. Dit voorkomt brandwonden. Tevens moet u bij het afwassen letten op kapot serviesgoed, messen, vorken. U kunt zich hiermee lelijk aan verwonden.

Veiligheid gaat voor alles!