Menu
Eten en drinken

Tips om uw eten heerlijk warm te houden tijdens een buffet!

Heeft u binnenkort iets te vieren en wilt u tijdens uw feest samen met uw gezelschap genieten van een verrukkelijke warme maaltijd? Laat uw gasten tijdens uw feest genieten van een lopend buffet. Bij een lopend buffet worden zowel koude als warme gerechten gepresenteerd. In dit artikel leest u tips om uw eten warm te houden tijdens een lopend buffet.

Voorafgaand aan uw feest met lopend buffet is het van belang om te bekijken welke gerechten in de oven moeten en hoelang. Sommige soorten vlees hebben een lange tijd nodig om te garen in de oven. Wanneer u niet goed nadenkt over de bereidingstijd, kunt u weleens de mist ingaan wanneer u op hetzelfde moment de oven nodig heeft voor een ander warm gerecht. Voor het lopend buffet zal u compromissen moeten sluiten en moeten bepalen welk gerecht u in de oven doet. Heeft u een oven en een combi-magnetron? Dan heeft u geluk en meer vrijheid, omdat u de oven en combi magnetron tegelijkertijd kunt gebruiken.

Tijdens het feest wilt u dat uw gasten kunnen genieten van een verrukkelijke maaltijd of dit nu koud of warm is. Om warme maaltijden langer warm te houden, kunt u gebruik maken van warme borden. De borden kunt u verwarmen in de oven, maar ook in de magnetron. Mocht u de borden willen verwarmen in de magnetron, dan is het van belang dat u de borden een klein beetje nat maakt.  Naast warme borden kunt u gebruik maken van chafingdishes. Onder de chafingdish kunt u potjes brandpasta plaatsen en een laagje water doen in de bak onder het eten. Het eten blijft hierdoor zo’n 2,5 à 3 uur warm, omdat het water wordt verwarmd door de brandpasta. Wilt u een chafingdish kopen, bekijk dan van tevoren welke soorten chafingdishes er op de markt zijn.

Naast het warm houden van de gerechten is de volgorde van het lopend buffet belangrijk. Aan het begin van het buffet is het verstandig om de borden neer te zetten. Plaats naast de borden gesneden stokbrood en kruidenboter. Na de stokbrood en kruidenboter kunt u de koude voorgerechten plaatsen, zoals een carpaccio of salade. Vervolgens plaatst u de hoofdgerechten. Zet de gerechten van de dezelfde groep bij elkaar, vlees bij vlees en vis bij vis. Aan het einde van het lopend buffet kunt u het beste het bestek plaatsen. Door het bestek aan het einde van het buffet te plaatsen, voorkomt u dat gasten het bestek onhandig moeten vasthouden tijdens het opscheppen.

Met bovenstaande tips kunt u ervoor zorgen dat iedere gast tijdens uw feest geniet van een lopend buffet met warme gerechten waarbij het niet uitmaakt of u de eerste of laatste gast bent die langs het lopend buffet loopt.