Menu
Nieuws

Parel in de Noord-Hollandse bossen: Bergen

Op zoek naar natuur, rust en dorpse gemoedelijkheid tijdens een bourgondisch weekendje weg? Dan is Bergen in Noord-Holland de ideale plek. Het kunstenaarsdorp dat uit de tiende eeuw stamt en een rijke geschiedenis kent, ligt middenin de bossen nabij Bergen aan Zee en Schoorl. Uitstapjes naar die plaatsen zijn eveneens een aanrader.

Vervoer naar Bergen

Pak je de auto? Parkeren in een dorp is natuurlijk niet half zo duur als in de grote stad, en de meeste hotels en pensions hebben een parkeervergunning klaarliggen voor hun gasten, of een privé-parkeerterrein. Let wel: Bergen is een gewilde plek voor zowel mensen die hun schaapjes op het droge hebben (zie de kapitale villa’s aan de Eeuwige Laan) als het inbrekersgilde. Hoewel een autoverzekering vanzelfsprekend verplicht is, kan het geen kwaad om eens te kijken of er nog een goedkope autoverzekering is met een grotere dekking. Maar goed, een verschijnsel als autocriminaliteit heb je natuurlijk nergens in de hand. En je kunt ook de trein pakken: de bus brengt je vanaf station Alkmaar middenin het mooie dorpje rondom de Ruïnekerk.

Horeca en winkelen

De bus stopt recht voor het snackbarretje dat Bello heet, vernoemd naar de Bello 7742: een locomotief die tussen Bergen en Bergen aan Zee pendelde. Daarvan is niks meer terug te vinden, behalve het oude kolenhok waar nu patat gebakken wordt. Vanaf hier ligt alles op loopafstand en je proeft meteen de bedrijvigheid die precies de juiste hoeveelheid prikkels biedt voor een relaxed weekendje weg. Er is veel te zien en te doen, maar in de rij zul je hier niet staan. Zo worden de Bergense horeca geroemd: muziekcafé De Taverne is een plek waar Thé Lau, Saskia Noort, Adriaan van Dis en zangeres Maan graag over de vloer kwamen of komen. Het Huis Met De Pilaren is een ouderwets etablissement met uitzicht op de Ruïnekerk. Niemand lijkt hier zijn koffie thuis te drinken. En winkelen is verrassend leuk: voor zo’n bescheiden dorp zijn er veel boekhandels, boetiekjes en kledingzaken.

De natuur in

Bij een van de laatste winkels voordat je zo de natuur in loopt, Tally-Ho (al meer dan een halve eeuw een begrip in Bergen) check je de laatste mode. Vanuit dit gezellige kledingmagazijn zie je de grote kinderboerderij liggen, en de bossen daarachter. Die nodigen uit tot een uitgebreide wandeling in de natuur, of een fietstochtje naar de stranden van Bergen aan Zee of Egmond. Potje golfen? Ga dan richting golfbaan Sluispolder. Even verderop ligt het pittoreske Schoorl, met het beroemde Klimduin en nog meer dorpse gezelligheid. Of je nu een romantisch weekendje wilt of een nachtje weg, een tripje naar Bergen is een heerlijk ontsnapping uit de dagelijkse drukte.

Recreatief.nl