Menu
Cafés en discotheken

Nationaal Kampioenschap Biertappen 2011

Onder het toeziend oog van beursbezoekers en een deskundige jury is Rudi Spanjers van hotel La Sonnerie uit Son en Breugel de winnaar geworden van het Nationaal Kampioenschap Biertappen 2011. De beste tappers van 16 regionale wedstrijden namen het tegen elkaar op in een spannende finale op de vakbeurs BBB/EFFF in Maastricht. De stichting tapwedstrijden.nl heeft met ondersteuning van KHN het Nationaal Kampioenschappen Biertappen georganiseerd om het vakmanschap van horecapersoneel en de kwaliteitsbeleving van een vakkundig getapt biertje voor de gasten aandacht te geven.

Uitslag Nationaal Kampioenschap Biertappen 2011

1e Rudi Spanjers hotel La Sonnerie Son en Breugel
2e Hidde Spinder hotel Restaurant Sonnevank Wijk aan zee
3e Ton Opgenhaffen Café Schad Sittard

De winnaar kreeg uit handen van de juryvoorzitter een training tot biersommelier aangeboden en een bijzondere oorkonde. Rudi Spanjers mag zich een jaar lang de eervolle titel Nationaal Kampioen Biertappen noemen.

Vandaag hebben 45 finalisten uit de 16 regionale tapwedstrijden het tegen elkaar moeten opnemen. Vele collega’s keken mee op de vakbeurs voor de horeca hoe de biertjes getapt en gepresenteerd werden. De wedstrijd bestond uit twee selectierondes waarna 5 finalisten het tegen elkaar hebben opgenomen. In de finale hebben de finalisten twee perfecte fluitjes en twee vaasjes moeten tappen waarna ze deze glazen samen met twee speciaalbiertjes hebben uitgeserveerd bij de vakjury.

De vakjury bestaat uit echte bierkenners. Deze vakjury heeft de deelnemers beoordeeld op de volgende 8 punten:

  1. Voorbereiding en presentatie
  2. Spoelen van de glazen
  3. Wijze van tappen
  4. Wijze van afschuimen
  5. Hoe wordt het biertje geserveerd aan de gast
  6. Hoe wordt de presentatie van een ‘speciaal biertje’ voorbereid
  7. Hoe wordt het glas van een ‘speciaal biertje’ gespoeld
  8. Hoe wordt het ‘speciaal biertje’ geserveerd aan de gast

De stichting tapwedstrijden.nl is in het leven geroepen om jaarlijks de landelijke finale te organiseren en is ondersteund door de sector Drankverstrekkende bedrijven van Koninklijke Horeca Nederland.