Menu
Hotels / Restaurant

Hoe jij jouw eigen horecatent kan beginnen

De economie gaat weer goed en mensen nemen volop de kans om erop uit te gaan. Bij een dagje uit hoort natuurlijk een lekker drankje of een hapje eten. Er is dus geen betere periode dan nu uw eigen horecatent te beginnen, maar hoe doet u dat eigenlijk? In dit artikel worden 12 belangrijke stappen beschreven voor het beginnen van uw eigen horecazaak.

Welke stappen moet u doorlopen?

Wat de belangrijkste stap natuurlijk is, is om voor uzelf een beeld te vormen wat voor een horecazaak u wenst. Welke sfeer, welke inrichting en welk servies wenst u? Dit zijn al belangrijke vragen om te weten wat voor een horeca zaak u wilt gaan beginnen. Op Horecasupply.nl kunt u bijvoorbeeld een mooi overzicht vinden van alle benodigdheden voor het restaurant, de keuken en de bar.

 1. Het begint natuurlijk allemaal bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. Voor wie zijn eigen horeca onderneming wilt starten, is het van belang om ingeschreven te staan bij de Kamer Van Koophandel. Het inschrijven kunt u doen tot een week nadat u de onderneming heeft opgestart. Wanneer u zich heeft ingeschreven bij de KVK, bent u ook automatisch ingeschreven bij de belastingdienst, dus daar hoeft u zich geen zorgen om te maken!
 2. Wanneer u uw eigen restaurant of café wilt openen, is een locatie natuurlijk van belang. Als u een locatie gevonden heeft, is belangrijk dat u het bestemmingsplan van de gemeente heeft bekeken. Uit dit plan kunt u opmaken of uw onderneming wel past in de missie en visie welke de gemeente wilt aanhouden.
 3. Heeft u de perfecte locatie gevonden, maar voldoet het niet helemaal aan uw eisen? Dan is het natuurlijk mogelijk om uw locatie te verbouwen, maar dat kan helaas niet zomaar. Daarvoor heeft u een omgevingsvergunning voor het bouwen nodig. Let er echter wel op dat dit niet zomaar op elke locatie kan!
 4. In bepaalde gebouwen en locaties is het van belang dat u een omgevingsvergunning voor de brandveiligheid hebt. Dit geldt onder andere voor hotels.
 5. Wanneer u een eigen onderneming wilt starten binnen de horeca branche, krijgt u de maken met milieuvoorschriften. Deze voorschriften gaan onder andere over het geluid, het verbruik van energie en de afvalstoffen.
 6. In sommige gemeenten is het van belang dat de horeca ondernemingen een exploitatievergunning hebben. Deze vergunning heeft te maken met de openbare orde en de veiligheid.
 7. Binnen de horecabranche is hygiëne ontzettend belangrijk. Voordat u uw eigen onderneming begint, is het dus van belang om een hygiëne plan op te stellen of moet u kunnen aantonen dat u volgens de hygiëne codes werkt.
 8. Wanneer u uw eigen horecabedrijf opricht, wilt u natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen naar uw locatie komen. Om een brede groep mensen aan te spreken, is het daarom belangrijk om zo veel mogelijk te kunnen bieden. Wanneer u van plan bent om alcoholische dranken te gaan schenken is het van belang om in het bezit te zijn van een drank- en horecavergunning.
 9. Wanneer het mooi weer is, duikt men massaal het terras op en dus is het belang dat u ook uw eigen terras heeft, om zo zoveel mogelijk omzet te kunnen genereren. Helaas mag een terras plaatsen niet zomaar en heeft u ook hier een vergunning oor nodig.
 10. Wenst u muziek of een kansspelautomaat op locatie? Ook daarvoor moet een vergunning aanvragen en moet u zich houden aan de regels welke de overheid hiervoor heeft opgesteld.
 11. Heeft u al nagedacht over het betalingsverkeer? Velen openen een zakelijke rekening waar al het betalingsverkeer plaatsvindt.
 12. Voordat u de onderneming kan beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de risico’s zijn voor uw bedrijf.
 13. Heeft u al nagedacht om bij te houden hoe u de reserveringen gaat bij houden? Voor het bijhouden van de reserveringen zijn er verschillende soorten systemen.