Menu
Nieuws / Restaurant

De kracht van de menukaart

Elk zichzelf respecterend restaurant, eetcafé of andere eetgelegenheid heeft een menukaart die een helder overzicht geeft van de gerechten. Menukaarten kunnen het verschil maken in een dergelijke eetgelegenheid, want een menukaart kan zo ontworpen zijn dat het water al bij de bezoeker in de mond loopt. Door gebruik van kleur, vorm, stijl en een gedegen ontwerp is een eetgelegenheid in staat om al een fijne sfeer op te roepen bij de bezoeker. Een menukaart is dus veel meer dan een praktisch overzicht.

Type kaart
Het maakt niet uit of het een wijnkaart of menukaart betreft; de uitstraling moet aangenaam en uitnodigend zijn en daarnaast ook passen bij het karakter van het restaurant. Inmiddels zijn er talloze manieren om menukaarten vorm te geven. Een fraai ontwerp kiezen is daarom wellicht een lastige klus. Bij bedrijven als Drukland is er een ruime keuze aan verschillende vormen, grootten en afwerkingen. Menukaarten kunnen ongevouwen, geniet, spiraalgebonden, staand of gevouwen worden geleverd. Bij sommige gelegenheden past een groot A3 formaat, terwijl op andere plekken een subtiele, kleinere kaart meer op zijn plek is. Leg ook de nadruk op papiersoort. Het is een detail, maar wel een elegante. 300 grams mat met dispersielak is een veelgebruikte optie, maar exclusiever materiaal als wit linnen of grover recyclingspapier behoren ook tot de mogelijkheden. Met spot UV lak, UV lak hoogglans of dubbelzijdig gefolieerd kan de kaart worden afgemaakt.

Huisstijl of eigen design
In de meeste gevallen wordt de menukaart zorgvuldig afgestemd met de huisstijl. Is er sprake van een logo of een terugkerende kleur in het interieur, dan is deze vaak ook terug te vinden op de kaart. Afstemming met het interieur is daarom altijd een goede zet. Daarbij is het wel van belang dat de kaart leesbaar en duidelijk blijft. Er ontstaat door middel van afstemming eenheid, want de kleuren, vormen of andere elementen zijn zo terug te vinden op placemats, kleding of bierviltjes. In het design zijn er talloze keuzes. Zo kan een vintage look passen bij het restaurant, maar een sierlijk en figuratief karakter is ook mogelijk. Retro, modern, sober, glamour of kunstzinnig; een menukaart die past bij jouw type eetgelegenheid doet bezoekers al verlangen naar je heerlijke gerechten.