Menu
Nieuws

Bedrijfskleding in de horeca: onmisbaar!

Stel je voor: je zit in een keurig restaurant. Prachtige tafels, strakke servetten, kortom: chique. Dan komt de ober naar je tafel en je kijkt toch gek op: hij is gekleed in een ruitjesbloes met een rafelige spijkerbroek en felrode sportschoenen. Je besluit om eens in de keuken te gaan kijken, waar de kok in een enigszins smoezelig bruin pak het eten staat klaar te maken. Zou je ooit nog terugkomen bij dit restaurant? Ik denk van niet, ongeacht hoe lekker het eten ook is. Hoewel dit natuurlijk een tikje overdreven is, maakt het punt wel duidelijk: bedrijfskleding in de horeca is gewoon onmisbaar!

Professionaliteit
Je verwacht in een restaurant een bepaalde professionele uitstraling. En dit geldt niet alleen voor restaurants, maar ook voor hotels, cafés en andere gelegenheden. De mensen die er werken moeten een professionele uitstraling hebben, dus niet eruit zien alsof ze zo van de straat zijn geplukt. Bedrijfskleding helpt hierbij, want het gezegde ‘kleren maken de man’ klopt echt. Wanneer iemand in keurige, duidelijke bedrijfskleding rondloopt geeft dit al snel een veel professionelere uitstraling dan wanneer hij in zijn gewone kloffie zijn werk doet.

Herkenbaarheid
Naast professionaliteit werkt bedrijfskleding ook herkenbaarheid in de hand. In een restaurant herkennen gasten de mensen van de bediening vaak aan hun kleding. Ook in hotels is dit een handig hulpmiddel voor gasten om onderscheid te maken tussen personeel en andere gasten. Het is bijzonder irritant voor gasten om niet te weten wie kan worden aangesproken bij vragen of problemen. Het is dus ook een stukje service en herkenbaarheid om bedrijfskleding te hanteren in horecabedrijven.

Hygiëne
Gekscherend noemde ik in de inleiding al de kok die in een smoezelig pak staat te koken. Toch is ook dit niet uit de lucht gegrepen: mensen hebben veel meer vertrouwen in het eten wanneer de kok nette bedrijfskleding aan heeft. Bedrijfskleding zoals een koksjasje, koksmuts en koksbroek zorgt ook voor betere hygiëne in de keuken. De kleding wordt niet snel vies en als er is gemorst is dat duidelijk zichtbaar, zodat de kok niet vergeet om regelmatig schone kleren aan te doen. Zo is de horecakleding van Engelbert Strauss bijvoorbeeld vuil afstotend en zijn de koksbroeken wasbaar op 95 graden zodat alle bacteriën doodgaan. Ze zijn dus veel hygiënischer dan gewone broeken, die maar op 40 graden gewassen mogen worden.

Bedrijfskleding is in heel veel branches van belang. Dit geldt zeker in de horeca, waar het personeel altijd in aanraking kan komen met de gasten. Zeker als je werkt met een open keuken, is het van belang dat ook het personeel ‘achter de schermen’ gekleed is in bedrijfskleding. Er moet dus een goede indruk worden gemaakt en een van de manieren om dat te doen is door middel van keurige bedrijfskleding. Gelukkig is vrijwel alle bedrijfskleding ook nog eens bijzonder comfortabel, dus is het helemaal niet erg om dit te dragen!