Menu
Horeca op tv

Allereerste Nederlandse kok op Italiaanse televisie

Amsterdamse Nicoletta Tavella presenteert eigen kookprogramma op Italiaanse TV.  ‘La Cucina degli Altri’ wordt drie keer per dag uitgezonden. Elke aflevering kookt ze samen met een Top-chef uit een ander land.

Nicoletta is de allereerste “Nederlandse” kok met een eigen kookprogramma op de Italiaanse televisie. Sinds deze maand presenteert Nicoletta het programma La Cucina degli Altri (De keuken van anderen) op Gambero Rosso (Sky, Channel 411) – 24 uur per dag kook tv in Italië. Elke aflevering bereidt ze samen met een chef uit een ander land één of meerdere gerechten terwijl ze samen praten over lekker eten, verschillende culturen en het goede leven. Nicoletta Tavella werd geboren in Italië maar woont en kookt al meer dan 25 jaar in Amsterdam.

Van de driehonderd sollicitanten waren 61 koks uitgenodigd om een screentest te komen doen. Nicoletta was als laatste aan de beurt. Ze besloot geen Italiaans gerecht te maken. “Dat maak ik toch al vaak en ik dacht dat de 60 andere koks waarschijnlijk wel Italiaans zouden koken.” Ze koos voor een typisch Amerikaanse specialiteit, een van haar favorieten: crab cakes. Die vielen in de smaak, letterlijk. Na de screentest kreeg ze het klassieke “Don’t call us, we call you” te horen. Het bleef een half jaar stil. Tot ze plots een mailtje kreeg: “Ze wilden me een eigen kookprogramma geven. Of ik het oké zou vinden om een aantal afleveringen in Rome op te nemen?”

Tot nu toe ontving ze voor haar programma koks uit China, Mexico, Japan, Turkije en Iran. Iedere gast maakt meerdere gerechten uit de eigen keuken en vertelt tijdens het koken over eetgewoontes, de cultuur, het leven en bijzondere ingrediënten uit het land van herkomst. De Amsterdamse denkt te weten waarom de keuze op haar is gevallen. “Ik was de enige die de screen test half in het Engels half in het Italiaans deed. En ik heb een grote liefde voor de internationale keuken. Sinds ik in Amsterdam woon, zo’n 25 jaar, kook ik etnisch. In Italië begint dat pas de
laatste jaren populair te worden.”

La Cucina degli Altri wordt drie keer per dag op Gambero Rosso (Sky, Channel 411) uitgezonden. Dit 24-uurs food channel, de grootste van Italië, heeft ook een grote kookschool, een restaurant en een uitgeverij van boeken, magazines en gidsen over eten en wijn. Een van deze gidsen getiteld Vini d’Italia, wordt ook in het Engels
uitgegeven onder de naam Italian wines en is een van het meest invloedrijke wijngidsen in Italië.