Menu
Eten en drinken

Wat heb je allemaal nodig als beginnend bakker?

Wie houdt er nou niet van de lekkere lucht die vrijkomt bij verse broodjes van de bakker. Wil je zelf deze broodjes bereiden en je onderdompelen in het bakkersvak? In dit artikel lees je wat je nodig hebt als beginnend bakker.

Opleidingen tot bakker

Ambieer je een carrière als bakker? Dan kun je het beste kiezen voor de mbo-opleiding allround brood- en banketbakker op niveau 3. De opleiding zal over het algemeen 3 jaar in beslag nemen. Dit is wel afhankelijk van je vooropleidingen. In de meeste gevallen is de opleiding een beroepsopleiding. Je bent 4 dagen in de week werkzaam voor een leerbedrijf en gaat 1 dag in de week naar school voor de verschillende theorielessen. Er wordt tijdens de opleiding aandacht besteedt aan het maken van brood, gebak en taarten die tot stand komen met verschillende ingrediënten. Bovendien wordt er veel aandacht besteedt aan hygiënisch werken. Dit is immers belangrijk in het bakkersvak. Naast het maken van brood, gebak en taarten leer je het moduleren en het afwerken daarvan. Je staat tijdens de praktijkopleiding onder begeleiding van een ervaren bakker. De ervaren bakker moet je zien als een leermeester. Bovendien zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Competenties van een bakker

De vakinhoudelijke kennis van de bakkersbranche en bakkerstechnieken is de belangrijkste competentie. Bovendien is het doorzettingsvermogen van belang, omdat het werken als bakker in sommige gevallen aan te merken is als zware arbeid. Ook dien je als bakker creatief te zijn, omdat je nieuwe producten dient te bedenken of bestaande producten dient aan te passen. Woorden die ook van toepassing zijn in het bakkersvak zijn communicatie, zelfstandigheid, nauwkeurigheid, presteren, kwaliteit, plannen, organiseren, waakzaamheid, controleren en passie, maar het op de juiste manier werken met bakkerijmachines is natuurlijk ook heel belangrijk. Wil je als zelfstandig ondernemer aan het werk gaan? Dan dien je ook over een commerciële instelling te beschikken.

Bedrijven waar u als bakker werkzaam kan zijn

Als bakker zul je over het algemeen werkzaam zijn voor een ambachtelijke bakkerij of voor een gespecialiseerde gebak-en taartenwinkel. Je kunt ook als ondernemer werkzaam zijn binnen je eigen bakkerij. In dat geval kan een bakker worden aangemerkt als middenstander. Wanneer je binnen een industriële bakkerij werkzaam bent, kunt je één van de volgende namen dragen: machineoperator, procesoperator of levensmiddelentechnoloog.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als bakker

Over het algemeen is het arbeidsmarktperspectief van een allround bakker goed te noemen. Je kunt als bakker voor verschillende bakkerijen werkzaam zijn, waardoor het verkrijgen van werk in de meeste gevallen geen probleem is. Een industriële bakker hoeft niet in alle gevallen over een bakkersopleiding te beschikken. De doorgroeimogelijkheden van een bakker kunnen gezien worden in het verder specialiseren tot patissier. Het starten van een eigen bakkerswinkel kan ook worden gezien als het doorgroeien binnen jouw carrière.

Spreekt het beroep bakker je aan? Waag de sprong in het diepe en ontwikkel je tot de bakker die je wilt zijn.