Menu
Nieuws

Vacaturegroei in horeca & toerisme

Het online vacatureaanbod daalde in juli met 1 punt naar 96 punten, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. Vergeleken met 12 maanden geleden staat de Index 1 punt hoger. Op jaarbasis steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector (+13) het sterkst. In de provincies Gelderland en Overijssel steeg het aanbod de afgelopen 12 maanden het meest met 7 punten.

“Hoewel een vacaturegroei in juli is uitgebleven, staat een aantal dienstverlenende sectoren er duidelijk beter voor dan een jaar geleden”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Vooral in de IT sector houdt de vacaturegroei aan. Hoewel het aanbod in juli daalde, is de IT sector de sterkst stijgende sector. Aanhoudende groei in de horeca & toerisme sector levert tevens een bijdrage aan het economische herstel. De groei die we echter aan het begin van het jaar zagen is afgenomen en veel sectoren blijven achter in hun jaarlijkse groei. We zien niettemin wel een stabiele tendens in de maandelijkse groei, bijvoorbeeld in de marketing en financiële sector.”

Jaarlijkse stijging horeca & toerisme het sterkst

Ten opzichte van vorig jaar steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector het sterkst. Het aanbod staat 13 punten hoger dan vorig jaar juli. Het aantal vacatures steeg onder meer ook voor de transport & logistiek sector (+11), de productiesector (+10) en in de IT sector (+9) namen ook toe. In de juridische sector (-37) en in de gezondheidszorg (-19) daalde het aanbod het meest.

In juli steeg het vacatureaanbod in de bancaire sector het sterkst. Het aanbod steeg met 3 punten. In de publieke sector steeg het vacatureaanbod met 2 punten en in de mediasector met 1 punt. In het onderwijs (-6) en in de juridische sector (-4) daalde het aanbod het meest.  

Meer vacatures in Gelderland en Overijssel

De afgelopen 12 maanden steeg het vacatureaanbod in Gelderland en Overijssel het sterkst. Het aanbod steeg in beide provincies met 7 punten. Ook in Noord-Brabant (+6), Limburg (+5) en Flevoland (+3) steeg het aantal vacatures. In Noord-Holland (-1), Groningen (-2), Utrecht (-3), Friesland (-4), Zuid-Holland (-7) , Zeeland (-7) en Drenthe (-7) daalde de Index juist.

Het vacatureaanbod daalde deze maand in alle provincies. In Drenthe en Groningen daalde het aanbod met 8 punten het meest. In Limburg daalde de vraag naar personeel met 6 punten en in Friesland, Gelderland en Overijssel met 4 punten. Ook in Flevoland (-3) en Zeeland (-3) en in Zuid-Holland (-2), Utrecht (-2), Noord-Holland (-2) en Noord-Brabant (-2) daalde de Index.

Vacaturegroei in heel Europa

Ten opzicht van vorig jaar steeg het Europese vacatureaanbod met 24 punten. Het vacatureaanbod in Duitsland (+44) steeg fors. In Frankrijk (+21) en Zweden (+17) steeg het aanbod sterk. Ook in Italië (+13), Groot-Brittannië (+11) en België (+9) steeg de Index.

In juli daalde het Europese vacatureaanbod licht met 1 punt. In Italië (+6) en Duitsland (+2) steeg het aanbod. In de rest van Europa daalde het aantal vacatures deze maand juist. In Zweden het meest met 12 punten. In België (-5), Frankrijk (-2) en Groot-Brittannië (-1) daalde de vraag naar personeel eveneens.