Menu
Nieuws / Trends

Oudere consument biedt foodservice grote kansen

Oudere consumenten bieden ondernemers in foodservice grote kansen. 60-plussers bezoeken al massaal bedrijven in horeca, gemak en foodretail (horeca in warenhuizen en winkels), maar het aanbod voor deze doelgroep zou beter kunnen. Dat is een van de conclusies uit de 1e FoodShopper Monitor van het FoodService Instituut Nederland (FSIN) die vandaag verschijnt. Basis van het rapport is continu onderzoek onder consumenten, dat in opdracht van FSIN wordt uitgevoerd door GfK Panel Services.

In de FoodShopper Monitor, die voortaan jaarlijks zal verschijnen, belicht FSIN het totale eet- en drinkgedrag buitenshuis van consumenten in Nederland. Dat gebeurt met drie invalshoeken: 1. de foodservicekanalen horeca, catering en gemak (fastservice, on the move, foodretail); 2. productgroepen; 3. de life cycle (levensfases waarin consument zich bevindt).
Ook wordt een vergelijking gemaakt met de thuisconsumptie in Nederland en zoomt de monitor in op consumententrends in USA, Groot-Brittannië en Duitsland.

BELANGRIJKE CONCLUSIES:
Toelichting: Horeca = restaurant, eetcafé, hotel, drankensector, horeca bij leisure.
Catering = bedrijfscatering, scholencatering en zorgcatering
Gemak = fastservice, koffiecafés, outlets op stations/luchthavens, pompshops, horeca in warenhuizen/winkels.
Algemeen:
 95% van alle consumenten van 15 jaar of ouder eet of drinkt minimaal één keer per week iets buitenshuis.
 Mannen in de leeftijd van 20-49 jaar zijn in zowel Horeca, Catering als Gemak grootgebruikers bij uitstek.
 72% van de consumenten eet of drinkt in een gemiddelde week minimaal één keer een product in de horeca; 58% op een locatie die door een cateraar voorzien wordt van producten en 53% bij een gemaksoutlet. Circa 13% gaat naar de supermarkt of retailspeciaalzaak om producten te kopen die ze daarna buitenshuis nuttigen.
 Brood en koffie zijn de producten die het vaakst buitenshuis worden geconsumeerd.

Oudere consument roert zich
De oudere consument eet en drinkt steeds meer buiten de deur. In de horeca bijvoorbeeld bezoekt 72% van de 50-64 jarigen minimaal één keer per week een café, restaurant, hotel of leisurebedrijf. Bij 65-plussers is dat zelfs bijna 82%. Oorzaak: de babyboomers vormen de eerste generatie die van jongs af aan gewend is buitenshuis te consumeren. Nu ze over tijd en geld beschikken, blijven ze dat graag doen. Het aanbod kan echter beter op de oudere consument afgestemd worden. De meeste foodservicebedrijven richten zich namelijk nauwelijks op deze groep. Dat zou wel kunnen met bijvoorbeeld kleinere porties (‘seniorenschotels’), kleine verwennerijen bij de koffie, keuze uit grotere en kleinere broodjes, meer wijnen per glas, tweegangenmenu’s of 55-plus arrangementen.

Bestedingen: prijs-waarde heel belangrijk
Door de onzekerheid over de economie en over financiële regelingen als huursubsidie, hypotheekrenteaftrek en pensioenen blijven de bestedingen in foodservice onder druk staan. Consumenten besteden hun eet- en drinkeuro’s kritischer: ze zoeken de juiste prijs-waarde verhouding. Ze willen vooral goede producten tegen een betaalbare prijs, in nette bedrijven met een snelle, vriendelijke service. Zelfbediening of bestellen aan een counter vinden ze geen probleem. Met deze wensen volgen ze de trend in USA en Duitsland, waar consumenten in 2012 wel bereid zijn meer uit te geven aan eten en drinken buitenshuis. Nederlanders blijken verder gevoelig voor acties en mealdeals, vooral van fastfoodformules, eetcafés, broodjeszaken en foodretail.

Alleenstaanden zoeken gemak
Alleenstaanden vormen een andere belangrijke doelgroep. Zij speuren vooral naar gemak. Ze koken minder, eten vaker op werk of school, halen meer af, laten relatief vaak bezorgen en kopen frequenter producten in horeca en gemak. Veel restaurants hebben moeite om alleengaanden binnen te halen: tafels voor één zijn weinig gangbaar. Bij deze doelgroep ligt veel marktpotentieel, want over enkele jaren telt Nederland liefst 3 miljoen éénpersoonshuishoudens.

Brood is topproduct buitenshuis
Het meest geconsumeerde lunchproduct buitenshuis is brood. Foodservice profiteert daar maar deels van, want vooral in bedrijfscatering nemen veel consumenten boterhammen en broodjes mee van huis die zij gekocht hebben bij bakker of supermarkt. Als het om broodaankopen gaat, winnen gemaksector en foodretail het van catering. Mannen, jongeren en hoger opgeleiden zijn de grootste broodgebruikers. Opvallend: hoe dichter op het weekend, hoe vaker consumenten zich luxere broodproducten (zoals belegde ciabatta’s, tosti’s etc.) gunnen. Bij de dranken is koffie het meest geconsumeerde product buiten de deur. In catering wordt een deel daarvan verstrekt door werkgever of instelling.

Consument: meer vers en gezond
De consument kiest vaker voor verse en gezonde producten buitenshuis. Lokaal is hot en seizoensgerechten doen het goed. Vrouwen eten bij lunch en diner over het algemeen gezonder dan mannen en nuttigen meer fruit, maar kiezen tussendoor vaker dan mannen voor zoete en hartige lekkernijen. De leeftijdsgroep 30-39 jaar en hogeropgeleiden kopen het vaakst gezonde producten buitenshuis. Tegen en in het weekend wordt het eet- en drinkgedrag iets ongezonder: de consument gunt zich dan meer verwenmomenten met snacks en friet.

Supermarkt nog afwachtend
Supermarkten en speciaalzaken (bakkers, slagers, traiteur etc.) zouden de komende jaren kunnen groeien tot een belangrijke speler in de out of home markt. Momenteel is die rol nog beperkt: circa 13% van de consumenten koopt minimaal één keer per week iets in de supermarkt of speciaalzaak om buitenshuis te consumeren. Jongeren kiezen veel vaker voor de supermarkt, ouderen voor de speciaalzaak. De grenzen tussen Out of Home en At Home vervagen. Vrijdag en zaterdag zijn de dagen dat de meeste consumenten in supermarkt of speciaalzaak eten of drinken kopen voor consumptie onderweg.