Menu
Nieuws / Restaurant

Meer dan 1.000 restaurants tonen duurzaamheid

Meer dan 1.000 restaurants laten met een profiel aan hun gasten zien wat zij doen aan duurzaamheid. Daardoor krijgen consumenten steeds meer keuze. Het duurzaamheidsprofiel is ontwikkeld door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, restaurantwebsite iens.nl en CREM, bureau voor duurzame ontwikkeling.

Wie duurzame restaurants zoekt, kan het beste terecht in Amsterdam, waar 199 restaurants een duurzaamheidsprofiel hebben ingevuld. Daarna volgen Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Onder restaurantgasten is het duurzaamheidsprofiel populair. De afgelopen vier maanden zijn de duurzame profielen op iens.nl meer dan 100.000 keer bekeken en is er ruim 5.000 keer binnen ‘uitgebreid zoeken’ specifiek gezocht op duurzaamheid.

De gemiddelde duurzaamheidsscore van de deelnemende restaurants is 48 procent. Er valt dus nog het nodige te verbeteren aan de maatregelen die restaurants nemen. Wat restaurants het vaakst doen, is vegetarische gerechten serveren, seizoensgebonden producten gebruiken en biologische producten serveren.

Duurzaam ondernemen vereist
Het lijkt een niet te stuiten trend, aandacht voor duurzaamheid binnen de horeca. Jonathan Karpathios, chefkok bij restaurant Vork & Mes te Hoofddorp geeft aan waarom: “Duurzaam denken en ondernemen is vereist, met een toekomst waarin fossiele energiebronnen uitgeput raken en energieprijzen stijgen. Maar ook rundvleesproductie zorgt voor veel CO2-uitstoot, en bij vis staan vele soorten op uitsterven. Wij beseffen het in Vork & Mes goed, en gelukkig onze gasten ook steeds meer. Het meest zichtbare is dan ook het matige gebruik van vlees en vis in ons verrassingsmenu dat wij serveren.”

Meer weten? Kijk op www.iens.nl/duurzaamdineren.