Menu
Cafés en discotheken / Eten en drinken / Restaurant

Het belang van de juiste keukenapparatuur

De afgelopen week was de groei van het toerisme in het nieuws. Steeds meer buitenlandse toeristen weten Nederland te vinden. De horecasector profiteert daar natuurlijk behoorlijk van. Maar naarmate een restaurant drukker wordt, is het belangrijk dat alles daar op ingericht is. Denk bijvoorbeeld aan het belang van de juiste keukenapparatuur. Waar moet je dan aan denken? We geven een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten.

Kwaliteit van de keukenapparatuur

Dat de kwaliteit van de keukenapparatuur belangrijk is, klinkt overbodig. Maar bijvoorbeeld een horeca koelkast die goed koelt is niet genoeg. Hij moet ook snel en goed schoon te maken zijn. Daarnaast moet er een praktische indeling mogelijk zijn. Maar kwaliteit van keukenapparatuur is ook een eenvoudige bediening. Als ieder personeelslid eerst een cursus moet krijgen om de oven te bedienen, kost dit veel tijd. Naast dit alles heb je te maken met drukke momenten waarbij de zaken op orde moeten zijn. Ook is er sprake van een specifieke wetgeving voor de horeca. Allemaal zaken waar het belang van goede keukenapparatuur een rol speelt.

Voldoende capaciteit tijdens piektijden

Vrijwel ieder restaurant kent een dynamische werklast. Uiteraard zijn de  dagen in het weekend, rond etenstijd, het drukst. Maar voor de meeste horecazaken is het niet precies in te schatten wanneer de drukte losbarst. Geen enkele dag is hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat de keukenapparatuur voldoende capaciteit kan bieden. Tijdens een piekmoment moet er voldoende voorraad in de koeling kunnen staan. Ook moet een oven meerdere gerechten tegelijkertijd kunnen bakken. Daarnaast moet je geen fornuis plekken tekort komen, om naast het gerecht een saus te kunnen maken.

Praktisch in gebruik

Praktisch in gebruik is bijna net zo belangrijk als voldoende capaciteit. Als een horeca vrieskast steeds vacuüm gezogen is, gaat de deur niet makkelijk los. Het lijkt een detail maar het kan voor het personeel een bron van ergernis zijn. Of bijvoorbeeld wanneer de deur onlogisch opengaat. Naast de ergernis kost het iedere keer een paar tellen. Maar op een drukke avond kan het om meer dan tien minuten gaan.

Hygiëne is belangrijk

Hygiëne is één van de belangrijkste zaken in de horeca. Dit is vanzelfsprekend omdat de voedselveiligheid zo het beste kan worden gewaarborgd. Maar het is dan wel ontzettend belangrijk dat de keukenapparatuur eenvoudig is te reinigen. Als er in een keukenmachine steeds restjes achterblijven kan dit voor een forse bacteriegroei zorgen. Maar ook de vaatwasmachine en/of spoelbak, moeten de vervuiling grondig te lijf gaan.

Wet- en regelgeving

Met name de hygiëne is een belangrijk onderdeel van de inspecties door de Voedsel- en Warenautoriteit. Deze kan iedere horecagelegenheid komen inspecteren. De hygiëne gaat dan verder dan een schoon toilet en restaurant. De keuken is juist de plaats waar het voedsel met mens en apparatuur in aanraking komt. Dan is het niet meer dan logisch dat de hygiëne belangrijk is. Ga je nieuw keukenapparatuur aanschaffen? Let daar dan kritisch op.

Het belang van de juiste keukenapparatuur gaat verder dan alleen een mooi apparaat. Juist de apparatuur moet schoon en praktisch zijn en voldoende capaciteit bieden. Daarnaast is kwaliteit belangrijk voor de lange termijn.