Menu
Eten en drinken

Eten bestellen razend populair onder Nederlanders

Dat de afhaalchinees populair is was al langer bekend. Het bezorgen van maaltijden wint echter in rap tempo aan populariteit onder Nederlanders. Dit is één van de  resultaten uit het eerste grootschalige onderzoek naar de Nederlandse bezorg- en afhaalmarkt door Trendbox, in opdracht van Thuisbezorgd.nl.

Liefst 84% van de Nederlanders haalt wel eens eten af. Deze groep is daarmee nog altijd groter dan de 52% van alle huishoudens die wel eens maaltijden bestelt bij een bezorgdienst.

Vrouw bepaalt keuze maaltijd
Uit het onderzoek blijkt tevens wie er in de Nederlandse huishoudens de broek aan heeft. Vrouwen bepalen vaker dan mannen dat er eten wordt besteld en besluiten bovendien wat er gegeten wordt. Waar mannen over het algemeen Chinees bestellen kiest de vrouw meestal voor een pizza. Ook verschillen voorkeuren per leeftijdscategorie. Jongeren bestellen vaker bij een pizzeria terwijl ouderen meestal Chinees of Indonesisch eten bestellen.

Jongeren tot 35 jaar vormen bij uitstek de groep die maaltijden bestelt : 75% van hen doet dit weleens. Eveneens opvallend is dat de groep met een relatief laag inkomen veel vaker online bestelt dan de groep met een hoog inkomen. Situaties waarin eerder besteld wordt, zijn met name die waarin men geen zin heeft om te koken (49%) en als men (onverwacht) laat thuis komt (35%). Bovendien spelen weersomstandigheden een rol. Een op de drie bestellers van maaltijden geeft aan dat grijs, nat weer (17%) of koud weer (13%) eerder leidt tot het bestellen van een maaltijd.

Eten bestellen via internet in opkomst
Op dit moment wordt reeds meer dan één op de drie bezorgmaaltijden via internet besteld. Jongeren bestellen nu al veel vaker dan gemiddeld online in plaats van telefonisch. Eten bestellen via internet is vooralsnog vooral een grote steden fenomeen. In minder verstedelijkte gebieden wordt niet zozeer minder dan gemiddeld besteld, maar gebeurt dit vaak nog via de telefoon.

Fooi
Nederlanders geven de (pizza)koeriers vaak fooi, meestal tussen 50 cent en 2 Euro per bestelling. Slechts een derde van de bestellers geeft de bezorger geen fooi. Opvallend is dat koeriers bij een online bestelling meestal meer fooi krijgen dan bij een telefonische bestelling. Thuisbezorgd.nl vermoedt dat de over het algemeen snellere aflevering van een online bestelling daaraan debet is.

De resultaten zijn onderdeel van het eerste grootschalige onderzoek naar het thuis of op het werk bestellen van eten, uitgevoerd door Trendbox, in opdracht van eten-bestelsite Thuisbezorgd.nl. Het onderzoek werd uitgevoerd om de afhaal- en bestelmarkt in kaart te brengen. Tevens zal Thuisbezorgd.nl de resultaten gebruiken om haar dienstverlening te verbeteren. De basisdoelgroep van dit onderzoek werd gevormd door 1587 hoofdkostwinners of partners daarvan in Nederland. Daarbinnen werd geselecteerd op het wel eens laten thuisbezorgen van maaltijden, met een ondergrens van minimaal 1x per half jaar. Het online veldwerk vond plaats in september 2010.