Menu
Nieuws

Een horecakeuken inrichten, hoe doe je dat?

Een horecakeuken bevat veel elementen: opslag, een of meerdere koelcellen, werkplekken, ovens, gasfornuizen, de doorgifte en een spoelruimte. Het is belangrijk de indeling van een keuken zo logisch mogelijk te maken, daarbij moet ook rekening gehouden worden met de beperkingen die de locatie met zich meebrengt. Het omleggen van water-, elektra- en gasleidingen is een relatief eenvoudige ingreep, maar het verplaatsen van de afzuiginstallatie of de koelcellen ligt al een stuk gecompliceerder. Het inrichten van een horecakeuken vertoont daarom sterke gelijkenissen met een puzzel, met dien verstande dat er bijna altijd compromissen gesloten moeten worden.

Een logische route ontwerpen

Rekening houdend met de beperkingen die er zijn, dien je een slimme route door de keuken te ontwerpen. De verschillende werkprocessen moeten een logische volgorde hebben. Dat de keukenmedewerkers elkaar niet – of zo min mogelijk – voor de voeten lopen, dient daarin leidend te zijn. Een kok die iedere keer langs de koelcellen moet om de doorgifte te kunnen bereiken maakt veel onnodige meters en is niet doelmatig bezig. Belangrijk is ook om een goede scheiding aan te brengen tussen rauw en bereid voedsel om kruisbesmetting te voorkomen.

Aandacht voor hygiëne

Naast een logische route is het ook uitermate belangrijk om een goede hygiëne in de keuken te garanderen. Condens- en vervolgens schimmelvorming zijn uit den boze, daarom is het belangrijk dat de vloer van een ondoordringbaar en niet absorberend materiaal wordt gemaakt. Stenen vloertegels liggen dan het meest voor de hand, vooral ook omdat die eenvoudig te reinigen zijn. Antislip vloertegels zijn veruit te prefereren boven de goedkopere gladde exemplaren. Vanuit de gedachte dat de keukeninventaris eenvoudig te reinigen moet zijn, wordt meestal gekozen voor RVS (roestvast staal). Dit materiaal heeft bovendien als voordeel dat iedere verontreiniging direct zichtbaar is.