Menu
Eten en drinken / Trends

De 5 beste speciaal-bier brouwerijen in Nederland!

Wordt er in jouw horecalocatie ook regelmatig een biertje getapt? Bier wordt ook wel het vloeibare goud genoemd. Maar de tijd van een laf fluitje pils ligt al een tijdje achter ons. Tegenwoordig kiezen we steeds vaker voor een speciaalbiertje en er is nogal wat keuze wanneer het gaat om speciaalbiertjes. Dus welke moet je op de tap zetten in jouw locatie.

Benieuwd welke speciaalbierbrouwers de beste zijn?
Uit onderzoek hebben wij een top 5 samengesteld. Hieronder een overzicht van de populaire brouwerijen van dit moment:

5. De Leckere, Utrecht
Deze Utrechtse bierbrouwerij brouwt sinds 1997 karakteristieke, onderscheidende en vooral leckere bieren. Echt lekker bier met een eigen smaak voor de hedendaagse genieter. Met € 6.000 hectoliter per jaar zijn zij in goede nummer 5 in deze top 5!

4. Brouwerij De Molen, Bodegraven
Brouwerij de Molen is een craftbeer brouwerij in Bodegraven. De brouwerij staat bekend om zijn brede en zeer gevarieerde collectie aan bieren. Zij brouwen alleen bieren in stijlen die hun eigen voorkeur hebben. Voorbeelden daarvan zijn bieren die zouden kunnen vallen in de categorieën Stout, Porter, Barley Wine, Bitter, Pale Ale, Sour, Lager en Saison. De brouwerij is sinds 2004 actief en brouwen 7.000 hectoliter bier per jaar, waarvan 2.000 voor Kaapse brouwers

3. Texels Speciaalbier, Texel
De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaalbieren tot een puur product van Texel. Helaas hebben de eilanders medewerking aan het onderzoek geweigerd, maar er wordt geschat dat ze jaarlijks zo’n 12.000 hectoliter aan (speciaal)bier brouwen.

2. Brouwerij ’t IJ, Amsterdam
Deze brouwerij brouwt al sinds 1985 eigenzinnig Amsterdams speciaalbier. Muzikant Kasper Peterson richtte het bedrijf op nadat hij kennis maakte met de Belgische bierstijlen. Als lid van de band Door Mekaar trad hij geregeld op in België en ontwikkelde hij een bovengemiddelde interesse in het bier van de Zuiderburen. Omdat soortgelijk speciaalbier in Nederland nog nauwelijks gebrouwen werd, besloot hij het zelf te gaan doen. Inmiddels is de brouwerij flink uitgegroeid en staan zij in deze top 5 op een 2de plaats met 9.500 hectoliter in 2015 en zij breiden nu onder het merk Duvel Moortgat uit naar 20.000 hectoliter.

1. Jopenbier, Haarlem
Dit merk gaat al heel wat jaren terug, maar in november 2010 wordt met de opening van de Jopenkerk de Haarlemse brouwerstraditie in ere hersteld. De historische Jacobskerk in het Raaksgebied wordt omgetoverd tot een volledig operationele brouwerij, grand café en restaurant. Haarlem staat als brouwersstad weer op de kaart. Deze brouwerij produceerde 20.000 hectoliter in 2015 en breidt uit naar 45.500 hectoliter en hiermee de echte nummer 1 in deze lijst.

Wil jij jouw tap ook uitbreiden met 1 of meerdere van deze bieren? Dan adviseren we om eerst onderzoek te doen onder de bezoekers van jouw locatie. Zet bijvoorbeeld gedurende een tijdje een biertje van de maand op de kaart. Zo kunt je ervaren wat jouw bezoekers het liefst drinken en deze kun je dan op de tap aanschaffen.

Om te onderzoeken wat de bezoekers van de biertjes vinden kun je bijvoorbeeld bierviltjes bedrukken met een poll over het beste of lekkerste biertje.