Menu
Hotels / Nieuws / Restaurant

10 eigenschappen die jij moet hebben als je in de horeca wil

Werken in de horeca lijkt een gemakkelijke baan die voornamelijk voor studenten is weggelegd voor een leuk extra zakcentje. Er komt echter een hoop bij kijken. Wil je weten of een baan in de horeca iets voor jou is? Kijk dan eens of jij de onderstaande eigenschappen wel bezit. Als dat geval is en je wilt op zoek naar een leuke baan, zoek dan online naar horeca vacatures of vraag bij horecagelegenheden of ze nog personeel zoeken. Een nette sollicitatiebrief en CV zijn natuurlijk een must.

Samenwerken

In de horeca is een goede samenwerking met collega’s erg belangrijk. Weet wie er verantwoordelijk is voor bepaalde tafels, maar ook om de bestellingen duidelijk door te kunnen geven aan de keuken of bar. Dit laatste is vooral belangrijk als er gasten zijn met specifieke wensen.

Je hoofd koel houden

Helaas is het nooit mogelijk het iedere gast volledig naar zijn wens te maken. Mensen hebben verwachtingen, en je kunt deze vanwege omstandigheden niet altijd waarmaken. Probeer samen met ontevreden gasten een oplossing te vinden. Als je uitlegt waardoor iets verkeerd kan zijn gegaan en je excuses aanbiedt, wordt dit erg gewaardeerd.

Gastvrijheid

De eerste indruk die gasten meestal krijgen van een horecagelegenheid komt van het personeel. Begroet je de mensen hartelijk en laat je ze merken dat je het fijn vindt dat ze jullie komen eten of drinken, dan is de kans op een tevreden gast die nog eens terugkomt aanzienlijk groter.

Geen twee linkerhanden

In het begin lijkt het altijd moeilijk, maar de meeste mensen in de horeca kunnen na verloop van tijd zonder problemen met een vol dienblad of meerdere borden lopen.

Goed kunnen rekenen

Natuurlijk hoef je geen rekenwonder te kunnen zijn, maar het is fijn als je zonder rekenmachine in een opslag ziet of de rekening wel klopt, en wat het verschil in te betalen bedrag is als er per ongeluk een fout op de rekening staat.

Overzicht kunnen houden

Er is geen branche waar er zulke rustige of juist piekuren zijn als in de horeca. Juist op de drukke tijden moet je goed overzicht kunnen houden en in de gaten houden of gasten nog iets wensen.

Een flexibele instelling

Werken in de horeca is nooit saai. Je hebt te maken met afwisselende werkzaamheden zoals voorbereidingen in de keuken, het dekken van tafels, het ontvangen van gasten, het uitserveren van eten of drankjes en soms ook schoonmaak of afwas.

Enthousiasme

Sommige gasten laten zich graag adviseren door het personeel in de horeca. Een gast geeft vaak wel enige aanwijzingen over wat hij of zij lekker vindt, en het is belangrijk dan een bepaald gerecht enthousiast aan te kunnen bevelen, of een keuze in drankje bij een gerecht.

Goede kennis van gerechten en drankjes

Soms is een toelichting op de menukaart nodig. Personeel dat weet welke ingrediënten bepaalde gerechten bevatten, en welke drankjes er allemaal geserveerd kunnen worden komt professioneel en deskundig over.

Een goede motivatie

Werken in de horeca is tenslotte zwaar lichamelijk werk. Zorg dus altijd dat je goed gemotiveerd bent en plezier hebt in je werk. Is dit niet het geval, dan worden werkzaamheden vaak niet goed uitgevoerd en breng je een negatief gevoel over op gasten.

Een baan in de horeca is kortgezegd niet voor iedereen weggelegd. Streef je altijd naar tevreden gasten en ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken, dan is het zeker wat voor jou!