Menu
Nieuws

Vacatureaanbod in horeca & toerisme stijgt

Na zes maanden van daling steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector weer eens. Het aanbod steeg in januari met 3 punten, zo blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De algehele Index staat in januari op 81 punten, vergeleken met 12 maanden geleden is dat 8 punten lager.

“De terugloop van het aantal online vacatures is niet alleen toe te schrijven aan seizoensinvloeden, maar is het gevolg van een dalend vertrouwen van werkgevers in de economie”, aldus Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl. “Wanneer de economie verbetert verwachten wij dat de meeste sectoren terugkeren naar het oude vacatureniveau. Ondanks de algehele vacaturedaling zijn er wel stijgingen binnen de sectoren IT, horeca en productie.”

Eindelijk meer horeca & toerisme vacatures
Na een daling van 41 punten in de tweede helft van 2011, steeg het vacatureaanbod in de horeca & toerisme sector in januari met 3 punten. Ten opzichte van vorig jaar is de Index voor de horeca & toerisme sector (+2) vrijwel gelijk gebleven. In de gezondheidszorg (+9) nam het vacatureaanbod vorige maand het sterkst toe, ook in de publieke sector (+2) en in het onderwijs (+1) steeg het aanbod. In de meeste overige sectoren daalde het vacatureaanbod in januari juist. In de transport & logistiek sector daalde het aanbod met 9 punten het meest. In de management & consultancy sector (-8) en in de juridische sector (-7) nam het aantal vacatures eveneens af. Het vacatureaanbod daalde onder meer ook in de bancaire sector (-6), de engineering sector (-6) en in de sales sector (-6).

Ten opzichte van vorig jaar januari daalde de vraag naar personeel in de juridische sector het meest. Het vacatureaanbod nam met 24 punten flink af. In de research & development sector (-22) daalde het aanbod eveneens fors. Het aantal vacatures daalde onder andere ook in de transport & logistiek sector (-12), de administratieve sector (-11), in het onderwijs (-9) en in de sales sector (-8). Buiten de stijging in de horeca & toerisme sector (+2) nam het vacatureaanbod in de IT sector (+1) en in de productiesector (+1) iets toe.

Vacaturedaling in heel Nederland
Vorige maand nam het vacatureaanbod in heel Nederland af. Het aanbod daalde in Groningen en Overijssel het sterkst. In beide provincies nam het aantal vacatures fors af met 10 punten. Ook in Drenthe (-7), Flevoland (-6), Zeeland (-5), Zuid-Holland (-5), Friesland (-4) en Utrecht (-4) daalde de Index. In Noord-Holland (-3), Gelderland (-2), Noord-Brabant (-2) en Limburg (-1) nam het vacatureaanbod licht af.

De afgelopen 12 maanden nam het vacatureaanbod in Groningen en Utrecht het meest af met 11 punten. De Index daalde ook in Zeeland (-9), Overijssel (-7), Zuid-Holland (-7), Noord-Holland (-6) en Noord-Brabant (-4). In Flevoland (+9) steeg de vraag naar personeel het sterkst. Ook in Limburg (+8), Friesland (+7), Drenthe (+3) en Gelderland (+1) steeg het vacatureaanbod.

Europees vacatureaanbod daalt
In januari daalde het Europese vacatureaanbod met 9 punten. In Zweden (-15) nam de vraag naar personeel het meest af. De Index daalde ook in Italië (-13), het Verenigd Koninkrijk (-12), Frankrijk (-9), Duitsland (-4) en België (-3).

In vergelijking met vorig jaar januari steeg de Europese Index met 11 punten. Het vacatureaanbod nam in Duitsland met 40 punten het sterkst toe. Ook in het Verenigd Koninkrijk (+1) steeg het aanbod. In Frankrijk (-1), België (-3) en Italië (-7) daalde de vraag naar personeel juist. In Zweden bleef het vacatureaanbod onveranderd.