Menu
Nieuws

‘s-Hertogenbosch Meest Gastvrije Stad 2010

Haarlem,  Oktober 2010 – ’s-Hertogenbosch is de Meest Gastvrije Stad 2010. Dit is de uitkomst van het grote consumentenonderzoek dat door Van Spronsen & Partners horeca-advies en VVV Nederland deze zomer voor de tweede keer is uitgevoerd. In de 21 grootste steden van ons land is bezoekers gevraagd hoe zij de gastvrijheid beoordelen en op basis daarvan kwam de Brabantse hoofdstad als Meest Gastvrije Stad 2010 uit de bus.

De hoofdstad van Brabant laat dit jaar Haarlem, Breda, Maastricht en Nijmegen achter zich. In het onderzoek van 2009 eindigde de stad nog als derde.

Feestelijke uitreiking
Vanmiddag om 15.00 uur werd in restaurant Lambermon’s in Haarlem de titel uitgereikt aan burgemeester Rombouts van ‘s-Hertogenbosch. Bij de lunch, voorafgaand aan de uitreiking, waren afgevaardigde van gemeenten, VVV- en citymarketingorganisaties aanwezig. De lunch werd aangeboden door David Dreese van Amrâth Grand Hotel Frans Hals en Michél Lambermon van restaurant Lambermon’s.

Gezamenlijke inzet
Burgemeester Ton Rombouts van ’s-Hertogenbosch: “De titel is een prachtig visitekaartje voor ‘s-Hertogenbosch. We hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in ons toeristisch product en blijven dat de komende jaren ook doen. Maar een titel binnen halen doe je niet alleen. Dat kan alleen dankzij de mensen die zich dagelijks in hotels, cafés, restaurants, musea en bij rondvaarten en rondleidingen met hart en ziel inzetten om de gasten in onze stad te ontvangen”.

Publieksprijs
“De uitverkiezing tot meest gastvrije stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Het is een echte publieksprijs. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een succesvolle en gezonde vrijetijdseconomie. Een sleutel die ondernemers en overheid samen in handen hebben. Als VVV Nederland houden wij ons dagelijks bezig met het gastheerschap van stad of streek. We feliciteren ‘s-Hertogenbosch dan ook van harte met dit fantastische resultaat”, aldus Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.

Diversiteit en aanbod horeca
’s-Hertogenbosch scoort met name op het gebied van horeca en vrije tijd bovengemiddeld. Vooral de diversiteit van het restaurant- en caféaanbod en het aanbod van terrassen worden door de bezoekers hoog gewaardeerd. De tweede en derde plek worden ingenomen door Haarlem (winnaar in 2009) en Breda (vorig jaar tweede plaats), Maastricht eindigt net als afgelopen jaar op de vierde plaats, gevolgd door Nijmegen op de vijfde plaats (vorig jaar nummer zes). Enschede, vorig jaar nog vijfde, viel dit jaar buiten de Top vijf.

Jaarlijks onderzoek
Het jaarlijkse onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies in samenwerking met VVV Nederland zoomt in op de 21 grootste steden van Nederland. Op basis van 8.000 enquêtes onder Nederlandse bezoekers, zijn deze steden op 27 aspecten voor wat betreft ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Horeca & Vrije tijd’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Bereikbaarheid & Informatie’ onderzocht. Per stad zijn 381 enquêtes afgenomen om een objectieve meting te doen. De bezoekers zijn gevraagd om verschillende aspecten van gastvrijheid van de stad te beoordelen.