Menu
Nieuws

Horeca en overheid accepteren de agressie en incidenten?

In Vlaardingen gaan ze het anders doen

Vlaardingen, 30 Augustus 2011 /EZPress/ – De horeca heeft een slechte naam en vooral de uitgaansbranche, zoals Dance Clubs, discotheken en kroegen. Bij banken hoef je als horeca ondernemer niet aan te kloppen en gemeentes krijgen kromme tenen als er weer een incident heeft plaatsgevonden. Horeca eigenaren wentelen zich meestal in zelfmedelijden, onbegrip en/of verbergen zich achter het gemeentelijk beleid of hun vergunningen.

 

Als de horeca zelf er iets aan wil doen, maar ook de gemeentes, komt het meestal neer op het bestrijden van de gevolgen van incidenten of agressie. Nog grotere beveiligers, meer camera’s, andere openingstijden, meer politie of gewoon het verbieden van evenementen.

WAT EEN ONZIN. Ik mag aannemen dat er studies zijn gedaan naar het ontstaan van de agressie, maar als dat al zo is vraag ik me serieus af wie dat dan uitgevoerd heeft. Ongetwijfeld een duur adviesbureau met mensen die ooit in de horeca gewerkt hebben of ex politie mensen aangevuld met een handje vol dure sociologen en psychologen.

De Horeca mensen zelf zijn tegenwoordig meer op subsidies uit dan het verbeteren van hun business. En alles wordt afgezet tegen hoe de huidige horeca georganiseerd is. Je krijgt het gevoel dat men branden probeert te voorkomen door meer brandmelders en brandblussers te installeren. Mensen wordt toch wakker…oorzaak en gevolg….zijn we dat vergeten ? Uit de “box” denken, vernieuwen en met de horeca klant praten, zijn we daar te moe of te laf voor geworden ?
Hoe kan het zijn dat een organisatie meer dan 20 Dance events heeft gegeven in verschillende stijlen en locaties en daar nooit een incident heeft plaatsgevonden. De experts gaan dan zeggen dat ze geluk hebben gehad en de uitzondering op de regel zijn….always challenge the experts.

Na 3 jaar gaat de Inclusivo organisatie een eigen Dance Club/evenementen locatie beginnen, genaamd Inc. Avenue, in het haven gebied van Vlaardingen. In die 3 jaren hebben zij overal in de keuken gekeken en zelf meer dan 22 Dance party’s georganiseerd. Iedere keer kwamen dezelfde 6 factoren naar boven die bepaalde welke locaties succesvol waren of juist niet.

Allemaal factoren die de horeca ondernemer zelf kan beïnvloeden en sturen, zoals hun programmering, horeca organisatie, kwaliteitsplan, veiligheidsplan e.d., soms met een beetje medewerking van de gemeente. Bedrijfsblindheid, geestelijke verzuring, soms gewoon dommigheid en/of een torenhoge arrogantie waren meestal de redenen dat men er niets aan deed. Men bleef liever hangen in het klagen en vingerwijzen, dan te proberen het tij te keren en de horeca de positieve glans te geven die het verdient. Jaarlijks gaan in deze branche miljarden om en miljoenen Nederlanders maken gebruik van deze horeca. Maar het lijkt of niemand zich bekommert om het negatieve imago…tenzij het geld gaat kosten….Dan schrikt iedereen wakker en vliegt men elkaar in de haren.

Inclusivo heeft voor een aantal horeca ondernemers concepten geschreven met hierin alle elementen die agressie en incidenten voorkomen. Mits goed uitgevoerd werken ze…je moet wel de mensen ervoor hebben of bereid zijn mensen te trainen. Soms moet je afscheid nemen van mensen die de taak niet kunnen vervullen. Ook dat is ondernemen. Maar wil je het, dan kan het!

Maarja, we hebben het altijd zo gedaan…we wisten het niet, waar hebben we dat meer gehoord ? Het is tijd voor verandering in de Horeca. Horeca is geen wetenschap en iedereen kent de puzzelstukken. Maar leg ze eens in een andere volgorde en bouw een ander plaatje…out of the box…Horeca Nederland en overheid…wordt wakker !!