Menu
Nieuws

Beloon brave horeca met 24-uursopenstelling

Cafés en clubs die nauwelijks overlast veroorzaken voor de buurt zouden voor hun goede werkwijze beloond moeten worden met een vergunning om 24/7 open te kunnen zijn. Dat voorstel doen D66 en de Partij voor de Dieren aan de gemeenteraad. Eerder maakte burgemeester Van der Laan bekend dat hij op tien dunbevolkte plekken in de stad een 24-uursclub wil toestaan. Raadsleden Jan Paternotte (D66) en Johnas van Lammeren (PvdD) stellen nu voor om die 24-uursvergunning ook mogelijk te maken voor bestaande horeca.

“Door iedere horecagelegenheid in aanmerking te laten komen voor de 24-uursvergunning voorkom je concurrentievervalsing, en creëer je een stimulans voor de horeca om overlast aan te pakken. Dat is voordelig voor het nachtleven en de nachtrust van Amsterdammers”, aldus Paternotte en Van Lammeren. Het voorstel is één van de vijf maatregelen die de partijen hebben bedacht om het nachtleven in Amsterdam te verbeteren. Zij leggen de plannen voor aan de gemeenteraad in hun initiatiefvoorstel ‘Topstad bij Nacht’. Begin oktober stemt de raad over de voorstellen.

Een ander voorstel van de partijen is de uitbreiding van het aantal nachtvergunningen voor winkels. Dit maakt mogelijk dat een aantal supermarktjes, bakkers en drogisterijen ook ’s avonds laat en nachts open zijn. De partijen willen dat burgemeester Van der Laan aan het kabinet vraagt de winkeltijdenwet daarop aan te passen. Daarnaast moet burgemeester Van der Laan de mogelijkheid krijgen vaker een ‘verlatertje’ te verlenen in geval van bijzondere evenementen. Horeca kunnen dan twaalf keer per jaar één of twee uur langer open zijn dan gebruikelijk. Ook zouden 24-uurs festivals in Amsterdam mogelijk moeten zijn.